Promo

Autizam u dece – šta znaju i mogu pedijatri?

Iako se autizam dece prvenstveno shvata kao neurorazvojni i bihejvioralni poremećaj, sve je više naučnih radova koji ukazuju na daleko veću složenost i sistemsku prirodu ove bolesti, koja je van granica psihijatrije i neurologije.

I pored toga, u potrazi za stručnom pomoći, roditelji dece sa autizmom često mimoilaze pedijatre.

To je najčešće rezultat njihovog uverenja da autizam nije bolest kojom se oni bave ili pak nesnalaženja samih pedijatara u nameri da pomognu. U većini slučajeva, najveću štetu trpe autistična deca.

Kada je pomoć pedijatra ipak neophodna?

Danas je nedvosmisleno pokazano da deca sa autizmom osim deficita u komunukaciji, socijalnoj interakciji i restriktivnog – stereotipnog ponašanja, imaju brojne zdravstvene probleme čije adekvatno lečenje u velikoj meri pozitivno utiče na osnovnu bolest i kvalitet njihovog života.

U većini slučajeva su to ekcem, alergije, astma, česte respiratorne infekcije, gastrointestinalni problemi, ozbiljne glavobolje, migrene, konvulzije…

Sa druge strane, pod slikom autizma se mogu prevideti brojni sindromi i bolesti koje imaju sasvim drugačiju osnovu i mogu se uspešno lečiti.

Jedan od primera su metaboličke bolesti od kojih neke imaju odličnu prognozu ukoliko se prepoznaju na vreme i krene sa lečenjem.

Treba naglasiti i da su mnoge varijante poremećaja ponašanja dece sa autizmom, poput nespavanja, lupanje glavom, agresija… posledica organskog problema za koji postoji terapija, a ne same bolesti.

Takođe je sve više dokaza koji osporavaju ustaljeno mišljenje da je autizam statična, doživotna i urođena bolest. Danas najviše ohrabrije činjenica da je sve više novih naučnih studija koje pokazuju da značajan procenat dece nakon uvođenja pedijatrijske terapije pokazuje poboljšanje simptoma bolesti ili čak dostižu potpuni oporavak, što otvara druge perspektive u njihovom lečenju, kažu u niškoj Aja medici.

Tim lekara pedijatrijske ordinacije Aja Medika u Nišu se ponosi time da ima puno novih saznanja o ovoj bolesti, i svakom detetu sa dijagnozom Autizma pristupa individualno, ne bi li pomogli u njihovom lečenju – Ordinacija Aja Medika.

Niš ima odličnu zdravstvenu zaštitu najmladjih, slažu se lekari nove Pedijatrijske ordinacije Aja Medika, ali je uvek dobro imati zdravu konkurenciju… i izbor više.

Aja Medika u Romanijskoj ulici br. 19
www.ajamedika.rs
Romanijska 19 , Niš
060 4045144
ajamedika018@gmail.com

Zapratite ovu Pedijatrijsku ordinaciju na FACEBOOK-u.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com