Kultura

Ko je Malvina Hofman? Izložba Vladimira Čeha u Nišu

U Galeriji Sinagoga (Ulica Davidova 2) 2. oktobra u 19 sati biće otvorena izložba Vladimira Čeha pod nazivom “Ko je Malvina Hofman”. Ova izložba deo je priče sa izložbe “Srbija, rat i plakat” o američkoj kampanji za pomoć Srbiji u Velikom ratu).

Izložbu zajednički organizuju Institut za istoriju oglašavanja u saradnji sa ambasadom SAD u Beogradu i Narodni muzej Niš.

Institut za istoriju oglašavanja je osnovan radi istraživanja i afirmacije istorije i razvoja oglašavanja i integrisanih marketing komunikacija, njihovog uticaja i njihove promocije.

“Samo mali broj ljudi u zemlji zna za kampanje “Pomozite Srbiju…” koje su u vreme Prvog svetskog rata vodile zemlje saveznice SAD, Francuska i Velika Britanija. Široj javnosti nisu poznate ni istorijske činjenice, ni organizacija i način sakupljanja pomoći, kao ni autori najuspešnijih plakata u tim kampanjama”, kažu u niškom Narodnom Muzeju.


Autor čuvenog plakata „Serbia Needs Your Help“ u kampanji SAD je najpoznatija američka vajarka Malvina Hofman. Izložba je posvećena njenom plakatu i njenim delima i aktivnostima za pomoć Srbiji.

Prvi put su javno prikazani Malvinini crteži koje je uradila putujući sa ekipom Crvenog krsta po Srbiji 1919. godine, kao i do sada nepoznati istoriografski fakti u vezi sa njenim aktivnostima za pomoć Srbiji u Velikom ratu, pronađeni u Getty institutu u Los Anđelesu.

“Na izložbi je potvrđena i urbana legenda da je lik na plakatu “Serbia Needs Your Help” ustvari lik mrtvog srpskog vojnika na čamcu kojima su prebacivani vojnici na sahranu u Plavu grobnicu kod ostrva Vido u Grčkoj”, navode organizatori.

Galerija je otvorena od utorka do petka od 12 do 18 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom je zatvorena za posetioce. Izložba će biti otvorena do 14 oktobra 2018. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com