Zdravlje

I u Nišu počelo izdavanje elektronskih recepata, zadovoljni i lekari i pacijenti

Od pre desetak dana u Nišu je počelo izdavanje elektronskih recepata, što će, prema očekivanjima kako lekara, tako i pacijenata, drastično smanjiti gužve u zdravstvenim ustanovama, ali i omogući pacijentima da lakše dođu do svoje terapije.

Kako pojašnjava pomoćnik direktora Apoteke Niš Tanja Arsić, ovakav princip pre svega pogoduje hroničnim bolesnicima koji više neće morati svakog meseca kod lekara po novi recept.

 

Tanja Arsić, pomoćnik direktora “Apoteke Niš”

“Samo uz prvo propisivanje lekar mora da im da papirni recept. Ukoliko je hronična terapija koja se propisuje na duže, od dva do šest meseci, pacijent može od lekara da dobije obnovljivi elektronski recept sa kojim dolazi do apoteke gde se izdaje odgovarajuća terapija. Farmaceut ulazi u e-apoteku i vrši čekiranje i tada ga obaveštava kada može doći po narednu terapiju. Primera radi, ako je recept propisan 5.7. sledeći put pacijent može da podigne svoju terapiju sedam dana pre ili posle 5.8.”, objašnjava ona i pažnju skreće pacijentima da treba da vode računa da ne propuste termin za podizanje leka.

Pozitivne reakcije stižu i od Nišlija, koji više neće morati satima da čekaju u red samo da bi uzeli recept za terapiju koju redovno imaju.

“U odnosu na sadašnju praksu biće mnogo bolje jer uz pomoć računara biće dobro, da ne moramo da čekamo za recepte, a mnogo je ljudi koji odlaze lekaru samo zbog toda”, kaže Dušan Vračar.

U Nišu je sa ovom metodom najpre krenuo Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika i to krajem juna, a od kraja protekle sedmice, elektronsko izdavanje recepata instalirano je i u svim ordinacijama za odrasle u niškom Domu zdravlja.

Danijela Cvetković, načelnica službe za zdravstvenu zaštitu odraslih

“Sistem E-recepta koji je uvelo Ministarstvo zdravlja je izuzetno pozitivan kako za pacijente tako i za lekare. Pacijent dođe jednom u 2-3 ili 6 meseci po proceni izabranog lekara, a već sledeći put samo ode u apoteku i dobije ga sa zdravstvenom legitimacijom bez recepata, čekanja, zakazivanja…Takođe terapija može da se prepisuje i za akutna oboljenja. Na ovaj način mi možemo više vremena da posvetimo preventivi i tako unapredimo zdravlje pacijenata “, kaže Danijela Cvetković načelnik službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja Niš.

Na jugu Srbije, elektronski je zasada moguće lekove podizati samo u apotekama koje pripadaju Udruženim apotekama u Nišu, Aleksincu, Ražnju, Merošini, Doljevcu, Gadžinom Hanu i Svrljigu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com