DruštvoKuhinjica

Svi najbolji recepti za posne salate su ovde na jednom mestu

Posne salate su oduvek bile deo naše trpeze, naročito za vreme posnih slava ili za vreme dana posta. Postoji veliki broj posnih salata koje su jako ukusne, ali i zdrave. One se mogu praviti na različite načine, a za vas smo pripremili veliki broj recepata, različitih posnih salata.  Mogu biti vrlo dobre i kao predjela, ali i kao dodatak ribi. Ovo su neki od najboljih recepata za posne salate koje je objavio sajt majkapriroda.com.

Posna salata sa makaronama recept

Posne salate sa testeninom su posebno ukusne, a posna salata sa makaronama, predstvalja jedan vrhunski specijalitet kojim ćete biti oduševljeni.

Za pripremu ovog jela potrebno vam je 1 pakovanje svežih šampinjona, 1 pakovanje šarenih posnih makarona, 1 pakovanje kukuruz šećerca, 200 g posnog kačkavalja, 600 g posnog majoneza i 100 g susama.

Prvi korak jeste kuvanje kukuruza i makarona, nakon što se skuvaju procedite ih i ostavite sa strane da se ohladi.  Zatim, pečurke je potrebno dobro oprati, onda ih isecite na sitne kockice i ispržite na laganoj vatri, ali na malo ulja. Nakon što se dobro ohladilo, sve treba sjediniti u jednu veću posudu.

Na samom kraju, kao poslednji korak, pomešajte pečurke, makarone, susam, kukuruz, narendan, sitno naseckan kačkavalj i naravno preko majonez. Ohladite salatu sa makaronama i servirajte jelo svojim gostima, a oni će sigurno biti oduševljeni.

Posna salata sa tunjevinom recepti kako se pravi

Posna salata može se praviti i sa tunjevinom, a njen ukus biće još bolji ukoliko joj dodate i pirinač. Nimalo komplikovana za pravljenje, posna salata sa tunjevinom i pirinčem uskoro će postati obavezna na vašoj trpezi.

Za samo pravljenje ovog jela potrebni su sledeći sastojci:

  • 400 g tunjevine, 200 g graška iz konzerve ili skuvanog,
  • 900 g skuvanog pirinča,
  • 2 crvene paprike koje bi trebalo da budu isečene na kocke,
  • kašika sitno seckanog peršuna,
  • 3 paradajiza koja ćete prethodno iseći na komade,
  • 1 kašika sitno iseckanih maslina,
  • 4 kašike posnog majoneza,
  • 2 kašike maslinovog ulja i
  • sok od jednog limuna.

Prvenstveno skuvajte pirinač, a zatim mu dodajte tunjevinu, to promešajte pa onda u to dodajte i paradajiz, papriku, grašak, masline i peršun. Nakon toga, dodatu majonez, limunov sok i maslinovo ulje i to začinite po vašem ukusu. Salata se zatim prekrije folijom i drži se u frižideru.

posna salata sa tunjevinom recept

Posna salata sa tunjevinom bez pirinča recept

Ukoliko biste želeli da probate samo posnu salatu sa tunjevinom, bez pirinča, ova priprema biće još brža i jednostavnija.

Od sastojaka, biće vam potrebne 2 konzerve tunjevine u komadima, 100 g neslanog pečenog kikirikija, 100 g mariniranih šampinjona, 500 g posne testenine, 400 g posnog majoneza, 5-6 kiselih krastavčića i so naravno po ukusu.

Skuvajte testeninu, a tunjevinu ocedite i iseckajte sitno krastavčiće, šampinjone i kikiriki. To promešati zajedno sa tunjevinom, a zatim dodati majonez i mešati. Naravno, i nju je potrebno držati u frižideru.

Posna salata sa kikirikijem recept

Vrlo neobična, ali nimalo manje ukusna, posna salata sa kikirikijem oduševiće vas i sigurno to neće biti poslednju put da je pravite, ukoliko se odlučite na to. Mi je toplo preporučujemo i sigurno se nećete pokajati.

Pripremite 300 g graška, 300 g kukuruza šećerca, 1 šoljicu kafe pirinča, 50 g pečenog slanog kikirikija, 200 g posnog majoneza, 2 crvene, kisele paprike ili sveže i so.

Sa dve šoljice vode, skuvati pirinač, zatim nakon 10 minuta, sklonite pirinač sa vatre i ostavite sa strane da se ohladi. Obarite kukuruz i grašak i pomešajte sa paprikom i kikirikijem, koje ste prethodno sitno iseckali. Sledeći korak je dodavanje majoneza i ohlađenog pirinča. Promešajte dobro i posolite po ukusu.

Posna salata sa kikirikijem, može se praviti tako što ćete dodati i tunjevinu. Ona se pravi na malo drugačiji način. Sastojci koji će vam biti potrebni su 200 g svrdlastih, manjih posnih makarona, 1 konzerva tunjevine, 150 g kiselih krastavaca, dvesta grama posnog majoneza, 100 g susama, 150 g kikirikija, 100 g posnog kačkavalja, mirođija i so.

Izblendajte kikiriki, a zatim propecite. Susam je takođe potrebno malo propeći, a kačkavalj i krastavčiće iseckajte na sitne komadiće. Sledeći korak je dodavanje ostalih sastojaka, promešati i ukrasiti po želji.

Posna salata sa pečurkama recepti

Vrlo ukusna posna salata sa šampinjonima sprema se veoma brzo i priprema je vrlo laka. Spremite 2 kg šampinjona, 2 dl vode, 2 dl ulja, 2 dl bipovog sirćeta, 2 glavice očišćenog belog luka, 1 vezica peršuna, 1 supena kašika suvog biljnog začina i so po želji.

Prvo je potrebno da šampinjone barite nekih pola sata i pred sam kraj dodajte sok od pola limuna. Kada se šampinjoni skuvaju, procediti ih i ohladiti. Spremite jednu dublju šerpu i u nju sipajte sirće, ulje i vodu i u to dodajte iseckane šampinjone, seckani peršun i beli luk, so i začin. Izmešajte dobro i ostavite da provri, svega pet minuta. Sklonite sa šporeta da se ohladi. Salata se obavezno drži u frižideru. Tokom služenja, poslužite je u vatrostalnoj činiji, možete je i ukrasiti i po želji.

šampinjoni posna salata recepti

Jedna od dobrih opcija kada su u pitanju posne salatate sa makaronama, jeste i salata sa makaronama i pečurkama.

Od sastojaka pripremite vegetu, biber, so, ulje, 100 g biljnog kačkavalja po želji, 1 neutralna biljna pavalaka, 1 veza svežeg peršunovog lista, začine po sopstvenom izboru,  500 g pečuraka i 1 glavica srednjeg crnog luka.

Crni luk kao sastojak ove posne salate, može odigrati vrlo važnu ulogu u očuvanju vašeg zdravlja. On je vrlo zdrav i sadrži preko 25 različitih antioksidanata. (Izvor). Priprema ove salate neće vam oduzeti puno vremena.

Salata sa pečurkama i makaronama drugi recept

Salata sa pečurkama i makaronama se priprema na sledeći način. Prvo što treba da uradite jeste da obarite testeninu u vodi i da dodate malo ulja i kašičicu soli. Nakon kuvanja, ocedite višak vode, a onda isperite testeninu u hladnoj vodi i ostavite je da se dobro iscedi.

Sledeći korak koji treba da preduzmete, jeste da iseckate crni luk na sitne kockice, a pečurke je potrebno oprati i iseckati na listiće, kao i peršunov list.

Ulje se zagreje i nakon toga se na njemu proprži luk, ali na tihoj vatri. Nakon toga dodati začine po ukusu i pečurke i sve to zajedno dinstajte. Proces dinstanja treba nastaviti dok pečurke ne omekšaju i sve dok ne ispari sva voda iz njih.

Skuvana testenina se pomeša sa pečurkama, a onda je potrebno dodati i peršunov list. Na samom kraju pripreme, dodati začine i izrendajte biljni kačkavalj, a naravno možete dodati na vrh salate i neutralnu pavlaku. Sigurni smo da će se ova salata svideti vašim gostima.

Mimoza posna salata recept

Ukoliko postite ili slavite posnu slavu, a jedan ste od favorita Mimoza salate, ne brinite. Mimoza salata se može spremiti i kao posna i biti neizostavna na vašem stolu, na dan vaše slave ili tokom posta. Za vrlo brzo vreme dobiće se Mimoza posna salata koja je izvanrednog ukusa.

posna mimoza salata

Pripremite 2 veća kuvana krompira, 300 g posnog majoneza, 3 kuvane šargarepe, 1 šaku seckanog praziluka, 300 g kupusa, 1 čen belog luka, sirće, so, biber i ulje.

Biće vam neophodne tri činije, jer morate napraviti tri dela salate. U prvu činiju iseckajte krompir na kockice, praziluk na male kolutove, i sve to zajedno izmešajte i začinite sa sirćetom, uljem, soli i biberom. Nakon toga uzmite drugu činiju u koju ćete iseckati beli luk i izgnječiti , šargarepu isecite na kolutove i sve to začinite sa soli i uljem. Za treću činiju spremite svež kupus kao salatu i obavezno posolite i dodajte so i sirće.

Na samom kraju uzmite jednu veliku činiju i ređajte krompir, 100 g posnog majoneza, šargarepu,  zatim ponovo 100 g majoneza, kupus i na kraju još jednom 100 g majoneza.

Posna ruska salata recept

recept za spremanje posne ruske salate

Ukoliko ste ljubitelj ruske salate i voleli biste da ona krasi vašu trpezu tokom dana posta, ne brinite. Mi vam otkrivamo recept kako se pravi posna ruska salata, koja se napravi veoma brzo, a rezultat je vrlo ukusna ruska salata koja će vas oduševiti.

Za pripremu biće vam potrebno 200 grama graška i isto toliko grama krompira i kukuruza šećerca, 5 kiselih krastavčića, od 200 do 300 g posnog majoneza, so i 200 grama šargarepe.

Šargarepa zna biti vrlo korisna i zdrava za naš organizam. Šargarepa može sniziti nivo vašeg holesterola. Poznato je i da se njen sadržaj vode kreće od 86% do 95% a da se jestivi deo sastoji od oko 10% ugljenih hidrata.(Izvor).

Samim, tim ova salata može biti i zdrav izbor za vas, a priprema se na sledeći način: Obarite krompir posebno, ali i šargarepu, grašak i šećerac. Kada se sve to ohladi, iseckajte, posolite i spojite. Sve zajedno pomešajte sa posnim majonezom, a posle toga ostavite u frižideru. Ovu rusku salatu možete ukrasiti sa maslinama ili peršunom po želji i ona je spremna za posluživanje.

Posna salata na vodi recept

Za pripremanje posne salate na vodi biće vam potrebna 1 glavica puterice salate, 1 glavica endivije, 1 glavica ljubičaste salate, 1 veza rotkvica, 2 veće šargarepe, 1 veća kisela jabuka, ½ limuna i naravno so.

Obradite salatu, tako da dobijete manje glavice. Sve 3 vrste salate koje smo prethodno naveli, isecite krupnije. Na sve to dodajte šargarepu, ali koju ste prethodno izrendali. Isecite rotkvice na krupnije listiće, a onda ih i ubacite u salatu. Jabuke ćete dodati u nju, tako što ćete ih izrendati. Nakon što je promešate i posolite, dodajte sok od pola limuna. Vrlo jednostavna i brza, a ukusna salata,  gotova je za samo nekoliko minuta i spremna za serviranje.

posna salata sa pasuljem

Posna salata od crvenog pasulja recept

Za pripremu posne salate od crvenog pasulja pripremite sledeće sastojke:

  • 1 kašiku jabukovog sirćeta,
  • 2 kašike maslinovog ulja,
  • biber, so začine,
  • veći list zelene salate,
  • od 5 do 10 čeri paradajiza,
  • 1 crvenu papriku,
  • od 2 do 3 čena belog luka,
  • 1 glavicu crnog luka,
  • 200 gr kukuruza šećerca,
  • 1 konzervu crvenog pasulja.

Prvi korak je kuvanje kukuruza. Zatim papriku isecite na kocke, luk sitno, a čeri na pola. Zelenu salatu takođe treba da isečete vrlo sitno. Sve ove sastojke treba zajedno izmešati, posoliti i dodati začine po želji. Na kraju dodajte sirće ili ulje. Ne zaboravite da još jednom promešate ovu salatu.

Posna salata sa kukuruzom recept

Pripremite 2 kašike pečenog susama, začine, biber i so, naravno po vašem ukusu i želji, 200 gr posnog majoneza, 100 g graška i 300 g kukuruza šećerca.

Prvi korak koji treba da napravite jeste da grašak i šećerac obarite u vodi. Kada sve promešate, dodajte posni majonez i to dobro izmešajte. Na samom kraju pripreme posne salate sa kukuruzom, dodajte pečeni susam, onoliko koliko vi mislite da je potrebno i naravno začine. Ne zaboravite da na kraju dobro promešate.

Posna salata od krompira recept

Jela od krompira se mogu spremati na različite načine, pa tako i sam krompir. Od sastojaka će vam biti potrebno 400 g krompira, 2 ili 3 kisela krastavca, 1 struk praziluka, 2 struka mladog luka, 1 glavica crnog luka, 1 crvena paprika, 200 g posnog majoneza, biber, so, začini.

Prvenstveno se krompir oljušti, iseče na komade i obari se. Zatim se dodaju krastavčići, paprika i seckani luk. Dodaju se posni majonez i začini, a zatim se sve sastavi i naravno promeša. Ova salata je vrlo ukusna i vrlo je jednostavna.

Posne salate kao prilog uz ribu recepti

Salate predstavljaju i omiljeno jelo koje se služi kao dodatak uz ribu. Neke od najpopularnijih su Posna salata sa tunjevinom i ajvarom i Posna salata sa pirinčem, avokada i gambora.

Sigurno se nećete pokajati ukoliko napravite izvrsnu salatu of pirinča, avokada i gambora. Da biste je pripremili, biće vam potrebno 5 kašika maslinovog ulja, ljuta papričica, 1 dl belog vina, 2 limete i limun, 150 g gambora, manji celer, polovina pomorandže, polovina avokada i 200 g pirinča.

Skuvajte, ocedite, isperite, a zatim i ohladite pirinač. Sa druge strane, spremite jednu posudu u koju ćete sipati 2 dl vode, a nakon toga, ostavite vodu da proključa. U provrelu vodu se dodaju gambori i vino. Kuvajte tako još 2 minuta i ne zaboravite da posolite. Gambore treba očistiti i ocediti, a zatim i začiniti sa sokom od limete i limuna, pa posuti sa malo tucane ljute papričice. Sa strane isecite avokado na kocke. Možete ga posuti limunovim sokom, kako ne bi potamneo. Pomešajte avokado, pirinač i gambore u jednoj činiji. Uz to dodajte očišćen koren celera, koji je prethodno izrendan i isitnjen. Na samom kraju pripreme posolite i dodajte ulja.

Posna salata sa ajvarom i tunjevinom

Ukoliko volite da jedete ajvar, onda za vas imamo sjajnu kombinaciju posne salate sa ajvarom i tunjevinom. Biće vam potrebna 1 tegla ljutkastog ajvara, konzerva tunjevine, sitno iseckan peršunov list, 200 g posnog sira i 3 narendana čena belog luka.

Pored toga što je ova posna salata ukusna, ona je korisna i za vaš organizam, s obzirom da sadrži beli luk. On se koristio još od davnina, a njegova glavna uloga je bila za lekovita i zdravstvena svojstva. (Izvor). Smatra se da on ima pozitivan uticaj na mnoge naše, zdravstvene probleme, a naročito na snižavanje krvnog pritiska.

Priprema ove posne salate je vrlo laka. Pripremite jednu posudu i u njoj pomešajte oceđenu tunjevinu, ajvar, luk i narendan posni sir, a najbolje bi bilo da to bude gauda. Pomešajte salatu i pospite peršun i salata sa ajvarom i tunjevinom je spremna za serviranje.

Autor teksta i fotografija: Majka priroda

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com