Društvo

Makedonska PASTRMAJLIJA sve popularnija u Srbiji – Recept izvorno “Kratovski”

Izvorno "Kratovska pastrmajlija" u Srbiji se sprema slično kao PIDE

Izvorno makedonska “Kratovska pastrmajlija” u Srbiji se sprema slično kao PIDE, koji je sve popularniji u niškim restoranima. Ovo jednostavno jelo sprema se u Makedoniji na nekoliko načina i svako ga po svom nahođenju pravi kako voli. Ipak, onaj originalni recept dolazi iz malenog grada Kratova, koji se nalazi u blizini Krive Palanke prema Bugarskoj granici. Za Niške Vesti recept nam otkriva Makedonka koja decenijama živi u Srbiji.

Pastrmajlija i to Kratovska, sprema se vrlo jednostavno i brzo. Najčešće je spremaju domaćice u zimskom periodu godine ali joj mnogi ne mogu odoleti ni leti.

U pomenutom Kratovu u Makedoniji postoje posebne gradske furne koje se bave samo time, a iz mnogih gradova Makedonije dolazi se u Kratovo baš zbog ovog specijaliteta.

Recept “zvuči” ovako…

Kratovska pastrmajlija; Foto: Julijana Bilkova, privatna arhiva

“Potreban je kvasac 20 grama, da naraste sa toplom vodom i kašikom šećera. Kada kvasac naraste doda se u brašno i kašičica soli. Sada se sve to dobro umesi sa toplom vodom, testo podeli na po dve loptice i ostavi da “staše”. Naraslo testo se oblikuje i odozgo se dodaje suvo meso, slanina iseckana u komadiće. Sve ovo se premaže mašču, može da se dodaju jaja odozgo po želji i opet se ostavlja da naraste u pleh. Pastrmajke se peku u plehu u rerni od 10 do 15 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Kad se zarumene one su gotove”, otkriva za Niške Vesti Ljuba Vodeničasrki, koju je da pravi pastrmajlije naučila svekrva iz Kratova.

Ona dodaje da su pastrmajlije vrlo lake za spremanje, jedu se vruće i najčešće u zimskom periodu godine.

“Postoje varijacije na temu…gde mnoge domaćice eksperimentiču pa dodaju odozgo još mnogo toga, ali ono što treba da se zna jeste da je izvorno “Kratovska pastrmajlija” – samo testo i sitno seckano suvo meso, dobro zapečeno u furni, rerni”, precizna je Vodeničarski.

Kratovo u Makedoniji je još poznato i kao mesto koje se nalazi u blizini “Makedonske Đavolje varoši” poznate KUKLICE o kojoj izveštavaju svetski mediji kao turistička atrakcija Severne Makedonije.

Pastrmajlija kao glavno jelo na brojnim porodičnim okupljanjima; Foto; Gorica Ivanovska, privatna arhiva

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com