Kuhinjica

Azijske polpete

Nikada kao dete nisam pravila problema oko hrane. Čak mi se cini da vise pravim sada, kao matora, nego ranije. Jela sam sve sto bi se spremilo. Pri tom filozofija moje mame je bila: “Nema biranja. Jede se ono što ima.” I to smo poštovale i sestra i ja.

Toliko sam volela da ručkam da je moja mama često prepričavala jednu anegdotu. Tamo neke davne sedamdeset i neke kada još nisam ni hodala a kamoli pricala, otišli smo porodično na letovanje u jedno divno mestašce kraj Herceg Novog, Đenoviće. Tu smo, inače, godinama letovali i to je bilo naše mesto za bekstvo od svakodnevnih obaveza.
Tog sunčanog jutra, strpa mama mene u kolica i krenusmo na plažu. Rasirila zena peškir, sela me na isti, rekla da ne mrdam, a ona otišla do vode samo malo da se nakvasi. Kada se vratila, mene nema. Gleda levo, gleda desno…mene nigde. I….jednim uglom oka uhvati nekakvu krošnju drveta i ispod nje celu porodicu iz Makedonije  i mene sa njima. Priđe zena lepo, doduse začuđeno, uljudno upita o čemu se radi i oni joj objasniđe: “Jeli smo pastetu i hleb i kada nas je videla, dopuzala je do nas i tražila parče, te joj dadosmo.” Mama  em zgranuta, em blago postiđjena. Mnogo godina kasnije je o tome pričala sa velikim osmehom na licu ali tada je to bio, što deca danas kažu ‘transfer blama’.

Kada već pričam o deci, da kažem, da često primećujem da deca ne vole povrce. Te jedan ne voli brokoli, te drugi papriku, treci paradajz itd. Sećate se da su nekada majke u trenucima kada dete nije htelo da jede, pribegavale onoj metodi : ” Otvori usta…ide vozić…cihu,cihuuuu.”, “Otvori usta …ide aviončić…fijuuuu.”, i tako bliže i tako dalje.

Da ne bi ste pribegavali ovim i slicnim vratolomijama za stolim, preporčujem ovaj recept. Krckav, a opet mekan. Šaren, bogat vitaminima, jednostavan i brz za pripremu ,a pri tom nije skup.

Elem, za Azijske polpete je potrebno:
– četvrt praziluka
– 2 srednje šargarepe
– 2 srednje paprike
– 1 krompir
– pola manje cvekle
– 2 cveta brokolija ili karfiola (a moze i jedno i drugo)

-manja tikvica (narendana)

-par pecuraka
– brašna (po izboru, belo, heljdino itd)
– vode
– jedno jaje (opciono)
– soli, bibera, kurkume, đumbira, mirođije,

Umak:

Malo soja sos i malo sirćeta

Priprema:

Po pravilu, svo povrce treba iseckati na sitne stapice jer je to tradicija azijske kuhinje. Ako vam to predstavlja problem ili niste vični, jednostavno strpajte jedno po jedno povrće u multipraktik i narendajte.
Sve to staviti u vaglu, dodajte začine (ja to odokativno), jedno jaje, oko 200gr brašna i vode po potrebi. Zamesiti testo da moze da se vadi kašikom.

U tiganju zagrejati ulje. Trebaće oko prst ulja otprilike. Polpete vadite i oblikujte kasikom i pržite dok ne porumene.

Dok se one prže, napravite sos za umakanje polpeta. Oko 2 kašike soja sosa i jabukovog sirćeta pomešajte u činijici za služenje. Odnos jednog i drugog podesite prema svom ukusu.

E sad, ako nikako ne možete bez mesa, ubacite malo mlevenog mesa u smesu.

Kada se polpete isprže, stavite ih na ubrus da malo upije suvišnu masnocu a potom pripremite za služenje.
Uz to možete sluziti šta vam volja: meso, sir, pire itd. Možete ih služiti tople, a možete i hladne. U oba slučaja su izvrsne.

Prijatno i javite sta kažu klinci.

                                                                                                                                         Autor: Nada Radenković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com