Kuvano/Pečeni hleb
Ovo je hleb od kuvanog testa koji sam se spremala da napravim već neko vreme ali nikako jer traži vremena, a ja sam za brze recepte. No, evo, da ne bude da samo mućkam neke salatice i čorbice, evo i malo mešenja i pečenja.
U principu testo je isto i za hleb i za kiflice.
Znači:
1. mleko,
2. šecer,
3. so,
4. kvasac,
5. brašno.
Koliko čega ide ne mogu da vam kažem jer je kod mene to uvek odokativno. Uglavnom, zamesite testo, ostavite da naraste, premesite jednom, podelite na onoliko delova koliko želite i u zavisnosti od veličine hleba koju želite. Svaki deo/jufkicu razvucite oklagijom i smotajte kao rolat. U medjuvremenu stavite jedno 3 litre vode sa 3 kašike šećera da provri. Kada uzavri, urolane hlebčiće ubacite da se kuvaju nekih pola minuta/minut, a potom prebacite u prethodno pek papirom prekriven pleh i zajedno sa kiflicima koje ste po svojoj zelji filovali, stavite da se peče u već zagrejanu rernu na 180 stepeni, jedno 45 minuta. Kao što vidite na videu, hleb je unutra mekan i lisnat a kiflice krckave spolja, a iznutra meke.
P. S. Zaboravih, premazite jajetomi pospite po zelji semenkama, začinima itd.
Prijaaaatnoooo!
https://www.youtube.com/watch?v=xa6943FYeOg
Autor: Nada Radenković
Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.