DruštvoRegion

I kamen bi zaplakao. Sudbina krava i konja na suvoplaninskim vrhovima i dalje neizvesna. Građani se javljaju da pomognu

Krdo od oko 1000 krava i konja na suvoplaninskim vrhovima i dalje je bez vode. Njima preti umiranje od žeđi nakon što je potpuno presušio jedini izvor – Rakoš. Nakon pisanja Niških Vesti, građani se sve više javljaju da pomognu. Oglasilo se i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i obećalo pomoć.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević i direktori Poljoprivrednih savetodavnih stručnih službi iz Niša, Leskovca, Vranja i Pirota sastaće se sutra ispred Opštine Gadžin Han radi obezbeđivanja vode za 1.000 grla na Suvoj planini. Ovu akciju podržalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ministar Branislav Nedimović.

Niškim Vestima javili su se ljudi dobre volje koji su pre desetak godina pomogli da prežive konji koji su bili u istoj situaciji na Vlasini.

Ova prirodna katastrofa se dešava zbog velike suše, pa je jedini izvor Rakoš presušio. U pomoć je stočarima pritekla Vojska Srbije i opština. Cisternama je odvožena voda do Rakoša, sve do subote kada je vojsci istekao ugovor na osnovu kojeg su izvozili vodu i povukli su svoja vozila. Opština Gadžin Han je proteklog meseca iz svog budžeta plaćala gorivo za vojne cisterne, a meštani su od svojih para plaćali cisterne privatnih firmi da i one pomognu, ali sada ni jedni ni drugi nemaju više para.

„Mi stočari smo svaki izlazak cisterne sa vodom na planinu plaćali 12.000 dinara i do sada smo utrošili 3.000 evra. Većina stočara više nema para za plaćanje cisterni, a to su i male količine koje sami možemo da obzebedimo. Jedna cisterna privatnika izveze šest tona, a životinjama je gore dnevno potrebno 50 tona vode“, naglasio je Miljković.

Stočari iz Malog Krčimira koji imaju krave na ispaši na Suvoj planini, a takvih je 29, ne mogu da ih vrate kući jer i u selu nema vode već 20 dana.

Broj računa Udruženja govedara Zaplanja: 165 7007409308 24

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button