Društvo

(FOTO) Od korena do drvene skulpture

U podnožju Suve planine, u selu Ovsinjinac, ima svega 55 naseljenih kuća.

U jednoj od njih živi sedamdesetpetogodišnji Ljubisav Ivković, u selu poznatiji kao Ljusa, koji se, osim poljoprivredom, bavi i drvenim skulpturama.

Medved, ptice, kamila, slon i ikona samo su deo eksponata koje je Ljusa napravio, a koji krase njegovu dnevnu sobu.

Foto: Ganja Nikolić

„Ja čim vidim drvo odmah vidim šta je i počnem da radim. Ono što sam naumio, ono što vidim, to mora da bude. Ja ne mogu da ga napravim ako ga ne vidim”, objašnjava Ljusa početak stvaralačkog procesa.

Foto: Ganja Nikolić

Iako ga niko nije naučio da pravi ovakve skulpture, pre više od dve decenije otkrio je da u sebi ima talenat za takav rad. Supruga ga je zamolila da joj napravi vevericu, a nakon uspešnog poduhvata, nastavio je da se bavi drvorezom.

Foto: Ganja Nikolić

„Ovo ne može da se nauči, to je samo dar. Ne može svako to da radi”, ističe Ljusa koji u svom talentu vidi božji dar. Skulpture pravi od korenja, panjeva i komada drveta na koje naiđe. U toku rada koristi skalpel zbog preciznosti, ali za neke sitnije stvari koristi i nož. Sve njegove skulpture napravljene su izjedna, na jednom komadu drveta. Ništa nije lepljeno ili naknadno dodato. „Ima tu dosta posla. Uzmeš koren, opereš ga od blata i zemlje, očistiš. Ono što ti treba ostane, ono što ti ne treba odstraniš”, kaže Ljusa.

Dodaje da vreme rada na jednoj skulpturi varira, ali da ništa nije napravljeno za jedan dan. Drvorezom je počeo da se bavi pre dve decenije, ali smatra da je umetnički talenat pokazivao još kao dete.

„Ja sam u školi bio najbolji crtač. Niko nije mogao da nacrta kao ja. To je talenat od malena, posle to ide samo od sebe ”, ističe on.

Njegovu kolekciju krasi oko 150 eksponata. Iako u poslednje dve godine nije ništa napravio, kaže da je prethodnih godina dosta radio.

Foto: Ganja Nikolić

„Retko koju godinu da nešto ne uradim. Nahranim stoku, sedim i polako radim”, ističe Ljusa.

Kaže da nema omiljenu skulpturu, već da sve voli i da su mu sve jednako drage. Napominje da mu u toku rada ništa nije teško, te da radi jedan po jedan deo. U zavisnosti od toga da li prvo napravi gornji ili donji deo, nastavlja dok skulptura nije gotova.

Do sada je imao dve izložbe. Prvu izložbu imao je u Gadžinom Hanu pre dvadeset i jedne godine, a drugu u Nišu pre više od deset godina. Kaže da bi se i sada odlučio da učestvuje u izložbi.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com