DruštvoRegion

Kosmovac na Suvoj planini jedinstven u Srbiji po svojim izvorima, ali i starim “zilovima” i “džemsovima”

Belopalanačko selo Kosmovac koje se nalazi na obroncima Suve planine, tik ispod najvišeg vrha te planine – “Trema”, nadaleko je poznato po svojim vrednim stočarima i drvarima, kao i po tome na što se na području ovog sela nalazi čak 60 izvora pijaće vode.

Maltene na svakom koraku u Kosmovcu možete videti izvor vode, ali i naslagane gomile ogrevnog drveta, koje meštani iz planine dovoze kamionima ruskim “zilovima” i američkim “džemsovima”, korišćenim još za vreme Drugog svetskog rata i u godinama nakon toga. Većina ovih kamiona odavno je za staro gvožđe, ali ih Kosmovčani ih i dalje koriste jer su, kako kažu, nezamenljivi u šumama Suve planine.

“To gde jedan “zil” ili “džems” može da prođe ne može ni jedan drugi kamion. Možete osam kubika drveta na njima da spustite sa planine u selo i to niz padine koje su strme kao da se niz odžak spuštate. Stari jesu mnogo, neki imaju i po 100 godina, ali i dalje dobro rade”, kažu meštani Kosmovca.

Prema njihovim rečima, “zilovi” i “džemsovi” stigli su u Kosmovac osamdesetih godina prošlog veka sa vojnih otpada gde su ih meštani kupovali na licitacijama.

Trenutno nešto više koriste ruske “zilove” jer se delovi za njih još mogu da kupe na otpadima starog gvožđa, dok delovi za “džemsove” ne mogu da se kupe, jedino da se skinu sa starih kamiona. Odavno, naravno, ne mogu da se registruju i voze na drugim mestima, osim u šumi. Drva su tražena u Kosmovcu, ali mogu da se naruče i dobiju za kratko vreme.

Međutim, sir ovde mogu da kupe samo “stari” kupci. Tražnja je velika, ali u Kosmovčani i ne mogu da proizvedu onoliko koliko je veliko interesovanje kupaca. Valentina Ristić iz Kosmovca je kazala da njeni roditelji čuvaju ovce i već duže vreme prodaju sir istim kupcima.

“Nemamo za prodaju sada ni jedan kilogram sira. Onaj koji imamo je naručen odavno. Po njega dolaze vlasnici jedne kafane koja je 70 kilometara udaljena od ovog sela”, rekla je Ristić.

Temeljko Stefanović iz Kosmovca je kazao da je u tom selu nekada živelo više od 400 ljudi, a najveći broj domaćinstava imao je više od 100 ovaca i na desetine krava, dok sada stalno živi 40-tak ljudi.

“Ni sada nema domaćinstva bez ovaca i krava, ali je to mnog manje nego ranije. Ovce i krave se kao nekada maltene tokom cele godine nalazi na pašnjavima na Suvoj planini što mleku i siru daje poseban kvalitet i ukus. Kupci iz Niša, Bele Palanke, Pirota i drugih mesta zbog toga ne pitaju za cenu i ne žale vremena da dođu do sela”, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, područje Kosmovca “bogom dano” je život ljudi, ali i za čuvanje stoke jer ima i dovoljno pašnjaka i dovoljno vode.

“Na području našeg sela postoji čak 60 izvora i velika većina njih ne presušuje ni tokom najsušnijih leta. Prošlog leta kiša nije pala tri meseca, ali izvor u centru sela bio je jak kao na proleće. Na koju god stranu krenete iz sela, naići ćete na izvor vode”, rekao je Stefanović.

Javorka Mladenović (81) koja od rođenja živi u Kosmovcu je kazala da je od svih izvora najbolju vodu ima onaj u centru sela, zbog toga meštani tu toče vodu za piće.

“U Kosmovcu može da se lepo živi, ali ne može da se sedi skrštenih ruku. Onaj ko voli motiku ne mora da brine, neće biti nikada gladan. Vode ima i za piće i za zalivanje bašti“, rekla je Mladenović.

Područje Suve planine gde se Kosmovac nalazi neumoljivo podseća na švajcarske Alpe, tako da je ovo selo u beleopalančakoj opštini omiljena destinacija planinara i ljubitelja prirode. Poslednjih godina sve je više onih koji se odlučuju da naprave vikendice i tu provode dobar deo godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com