DruštvoRegion

Krdo sa 1.000 konja i krava na Suvoj planini umire od žeđi

Suvoplaninski vrhovi ovih dana odjekuju od muka krava i njištanja konja, zbog žeđi tih životinja koje se na Suvoj planini nalaze na ispaši.

Krdu sa 800 krava i 200 konja preti umiranje od žedji jer je od vikenda bez kapi vode, nakon što je potpuno presušio jedini izvor – Rakoš.

Jovan Miljković iz sela Mali Krčimir u opštini Gadžin Han rekao je da se na Suvoj planini dešava prava prirodna katastrofa zbog koje bi “kamen zaplakao” i istakao da stočari apeluju na sve nadležne državne organe, ali i ljude dobre volje da im hitno pomognu da obezbede vodu za već iscrpljene životinje.

“Suša je velika i na izvoru proteklih mesec dana nije bilo dovoljno vode pa nam je u pomoć priskočila Vojska Srbije i opština. Cisternama je odvožena voda do Rakoša, sve do subote. Tada je vojsci istekao ugovor na osnovu kojeg su izvozili vodu i povukli su svoja vozila”, objasnio je Miljković.

Prema njegovim rečima, opština Gadžin Han je proteklog meseca iz svog budžeta plaćala gorivo za vojne cisterne, a meštani su od svojih para plaćali cisterne privatnih firmi da i one pomognu, ali sada ni jedni ni drugi nemaju više para.

“Mi stočari smo svaki izlazak cisterne sa vodom na planinu plaćali 12.000 dinara i do sada smo utrošili 3.000 evra. Većina stočara više nema para za plaćanje cisterni, a to su i male količine koje sami možemo da obzebedimo. Jedna cisterna privatnika izveze šest tona, a životinjama je gore dnevno potrebno 50 tona vode”, naglasio je Miljković.

Kazao je da stočari iz Malog Krčimira koji imaju krave na ispaši na Suvoj planini, a takvih je 29, ne mogu da ih vrate kući jer i u selu nema vode već 20 dana.

“Nemamo vodu ni za piće, ni za životinje. Seoski vodovod ljudi iz Direkcije za izgradnju u Gadžinom Hanu, zatvaraju da bi se voda prikupila i mogla da poteče svaki četvrti, peti dan. Tada natočimo vodu za piće i toliko”, izjavio je Miljković.

Foto: B.LJ.

Miljković je rekao da se i prethodnih jeseni javljao manjak vode na Suvoj planini, ali da ovakvu sušu i prirodnu katastrofu ne pamte ni najstariji meštani.

On je kazao da stočari iz Malog Krčimira, ali i belopalanačkih sela Mokra, Bežište i Kosmovac, koji takodje imaju krave i konje na ispaši na Suvoj planini, mole za što hitniju pomoć kako životinje ne bi uginule.

Izvor Rakoš na Suvoj planini oko kojeg se od subote uzaludno okuplja krdo krava i konja udaljen je od Niša svega sedamdesetak kilometara i do njega se stiže makadamskim putem.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

8 Komentara

  1. Svi ti 30 tak koji apelujun za pomoć su finansijski dobro stojeći i isti su vlasnici tih krava i konja od njih polovina posjeduju mašine kao i cisterne pošto se radi o privatnom vlasništvu nek sami isteriju vodu za tu stoku jer kad ih ujesen steraju sa planine oni prodaju bikove i telad tada ne daju deo novaca od profita bar u dobrotvorne svrhe da i oni nekog pomognu kome je potrebna pomoć a ne samo da kukaju i traže pomoć od drugih.

  2. G-dine Nedimoviću, komandante Kriznog štaba /COVID/, Ministre poljoprivrede, učinite nešto za jadne životinje, ako već za ljude niste u stanju. A, Vi predsedniče opštihe G. Han, put pod noge i pravac Beograd, rešenje tražite / ne nadajte se Nedimoviću/, pod hitno, ili ne izlazite narodu “na oči”.

  3. Sramotni komentari. Radi se o prirodnoj nepogodi, presusili su svi izvori, isto kao poplave, zemljotresi, pozari. 1000 zivotinja umire u mukama a vi pricate o pruvatnoj imovini i prodaji teldi, stidite se. Sta da vam sutra zemljotres porusi kuce i firme, pa niti imate krov nad glavom niti mozete da zaradite, jel onda drugi trebaju da kazu ma sta me briga neka sam obnovi svoju kucu? Gadite mi se i vi i ova sramotna vojska koja naplacuje pomaganje u nevolji! Verovatno komentar nece ni biti objavljen

    1. Svaka vam čast komentar je bas na mestu ja samo mogu da kažem ne dao bog nikome tako nesto a pogotovo ne zivotinjama

  4. Poštovana redakcijo NV,
    Pokažite neki aktivizam i angažujte se na animiranju svih planinara, izletnika i drugih nas, običnih građana da pomognemo da se problem reši. Evo, ja hoću skromno da pomognem a ne znam kako ni gde da uplatim prilog za kupovinu i prevoz vode.
    Po meni, lokalna uprava treba da proglasi vanredno stanje i po zakonu upregne sve raspoložive resurse, na čelu sa firmom Resor koja u centru G. Hana pravi svakojake cisterne! U kolonu po jedan i pravac Rakoš!

  5. Komentar koji sam ovde ostavio objavljen je i na mojoj FB stranici! Predpostavljam da ste ga slučajno izbrisali pa ga sada ponavljam:
    “Poštovana redakcijo NV,
    Pokažite neki aktivizam i angažujte se na animiranju svih planinara, izletnika i drugih nas, običnih građana da pomognemo da se problem reši. Evo, ja hoću skromno da pomognem a ne znam kako ni gde da uplatim prilog za kupovinu i prevoz vode.
    Po meni, lokalna uprava treba da proglasi vanredno stanje i po zakonu upregne sve raspoložive resurse, na čelu sa firmom Resor koja u centru G. Hana pravi svakojake cisterne! U kolonu po jedan i pravac Rakoš! ”
    A sada očekujem i informaciju o akciji koju ćete pokrenuti!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com