Društvo

Gimnazijalke pokrenule sajt za mlade na kome će raditi samo srednjoškolci

Učenice drugog razreda Gimnazije “Svetozar Marković” odlučile su da pokrenu portal namenjen mladima, na kome će raditi isključivo tinejdžeri.

Da ideju realizuju, bilo im je potrebno oko dva meseca, a danas njihov tim koji brine da se na sajtu nađe baš sve što može da zanima jednog srednjoškolca, čini dvaedsetpetoro mladih uzrasta od 15 di 18 godina koji dolaze iz svih srednjih škola iz Niša.

“Tim čine fotografi, novinari, lektori, dizajneri, instagrameri. Sajt pod nazivom „Jut vajbs“ prilagođen je temama koje najviše zanimaju mlade, bilo da je to škola, moda, izlasci ili nešto slično, recimo skoro smo imali tekst „kako napisati sastav za pet?“, ali i savete kako odrediti koju školu upisati ili fakultet. To su teme koje nas zaista zanimaju”, objašnjava urednica portala i učenica druge godine Gimnazije Vanja Joksimović.

Ona kaže da su na ideju da pokrenu ovakav jedan sajt došle jer smatraju da mediji ne obraćaju dovoljno pažnje na njihovu populaciju. Ideja je da prošire sajt i da se za njih čuje u celoj Srbiji.

“Otvoren je konkurs za nove članove, prošli put smo imali veliki broj mladih koji su se javljali i želeli da učestvuju sa nama u ovom projektu.”

Tim lider Jovana Jović zadužena je za organizaciju i sastanke. Za nju je, kaže, najteže bilo na samom startu, dok nisu imale iskustva u ovom poslu, u čemu su njenoj drugarici i njoj dosta pomogli drugi mediji. Sajt im je, pojašnjava, napravio drug iz škole i tako su počeli sa radom , a onda su upisale i kratku školu novinarstva za srednjoškolce koju organizuje „Dojče vele Akademija“.

Marjan Mišić, direktor škole Svetozar Markovic

Direktor Gimnazije „Svetozar Marković“ Marjan Mišić kaže da je jako bitno da škole, odnosno profesori i direktori prepoznaju dobre inicijative svojih učenika i da ih podrže u njihovim idejama.

– Ovo je jedna od inicijativa naših učenika na koju smo jako ponosni jer je u pitanju sajt za mlade koji će se baviti problemima i interesovanjima mladih. Ponisni smo što su naše učenice prepoznale potrebu da se napravi jedan takav portal i što su spremne da ulože svoju kreativnu energiju i svoje vreme u pokretanje takve priče – kaže on.

Njihov mentor i dopisnik „Dojče velea“ iz Niša Jelena Đukić Pejić zapaža da su mladi vrlo kreativni i da brzo uče, te ih s toga treba podržati i ihrabriti da ostvare ideje.

Ja sam sa njima u svakodnevnoj komunikaciji, pomažem im u svemu što im treba, dajem savete, vodila sam ih na terene da vide kako to izgleda u praksi, a Jovana i Vanja su to jako brzo shvatile i posvetile su se novinarstvu na jedan vrlo ozbiljan način – kaže Pejićeva.

“Jut vajbs“ sve popularniji

Vrlo je zahvalno kada na jednom sajtu možete da pronađete sve što vas interesuje. Već mi je postala navika da prelistam „Jut vajbs“ gotovo svakog dana. Tražio sam neke informacije vezane za fakultet koji planiram da upišem i našao. Takođe, i estetski je sajt vrlo lepo urađen, interesantan je – kaže učenik četvrtog razreda Gimnazije „Svetozar Marković Matej Jovanović.

Vanja Joksimović urednica „Jut vajbs“ portala

“To je sajt prilagođen tinejdžerima i temama koje najviše zanimaju mlade, bilo da je to škola, ili školovanje. Generalno je danas problem sa medijima što oni ne obraćaju dovoljno pažnje na našu populaciju, ne obrađuju teme koje nas zanimaju i mi smo hteli to da promenimo. Naša ideja je da se „Jut vajbs“ proširi, da za nas čuju u celoj Srbiji. Obrađujemo i teme koje se odnose na školu, recimo „kako napisati sastav za pet?“, ili kako odrediti koju školu upisati ili fakultet. To su teme koje nas zaista zanimaju. Nas je u timu 25.ali planiramo da se proširimo. Otvoren je konkurs za nove članove, prošli put smo imali veliki broj mladih koji su se javljali i želeli da učestvuju sa nama u ovom projektu. Čine nas lektori, novinari, veb dizajneri, fotografi i montažeri. Bilo je teško u početku, bili smo jako neiskusni, ali razni mediji su nas podržali i savetovali. Naš cilj nije zarada, ideja je nastala iz želje da nešto pružimo ovom društvu”,  objašnjava urednica portala.

Jovana Jović Tinejdžeri za tinejdžere

Ideja je proistekla jer smo shvatili da je malo medija koji su fokusirani samo na mlade od 15 do 18 godina. Taj perid je prelaz iz dečijeg u odraslo. Pitali smo prijatelje i poznanike da nam pomognu. Ceo proces je trajao oko dva meseca.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com