DruštvoKultura

Galerija savremene likovne umetnosti Niš u godini velikog jubileja

Organizovanjem nekoliko velikih izložbi i Monografijom pod nazivom “Galerija savremene likovne umetnosti Niš 1970-2020”, ova ustanova kulture obeležiće značajan jubilej.

Reč je o obimnom, kapitalnom izdanju koje će na 400 stranica predstaviti kompletan spisak izložbi sa bibliografijama. Za pola veka bilo je 1.310 izložbi, što domaćih što stranih umetnika”, kazala je Milica Todorović kustos GSLU.

Tokom protekle godine postavke Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu videlo je više od 40 hiljada posetilaca. U godini jubileja očekuju još veću posetu i najavljuju tridesetak izložbi i prezentaciju više 250 dela iz svog fonda.

Foto: GSLU Niš

Međugalerijska saradnja okosnica je naših ovogodišnjih aktivnosti, posebno sa Galerijom Grafičkog kolektiva i Kućom legata iz Beograda koja će u Nišu predstaviti deo svoje kolekcije. Građani će moći da vide dela Miće Popovića, Ivana Tabakovića, Peđe Milosavljevića, Olje Ivanjicki, a napravljen je dogovor i sa legatom Petra Lubarde, tako da će biti i izložba njegovih slika. Organizovaćemo izložbe dela dobitnika nagrada Niškog salona, Anice Vučetić, Radoša Antonijevića, Vesne Knežević i niza drugih umetnika svih generacija“, kaže Todorović.

Novina je i to da će tokom svake ovogodišnje izložbe biti i pratećih programa koji podrazumevaju druženje ljubitelja likovne umetnosti sa umetnicima, dan nakon otvaranja njihovih izložbi.

Foto: GSLU Niš

Nastavljajući tradiciju da jednom godišnje predstave dela svetske umetničke elite, u Galeriji najavljuju izložbu jednog od najpoznatijih američkih umetnika, Endija Vorhola.

Predstavićemo četrdesetak njegovih dela, akvarela i grafika nastalih u različitim tehnikama, i tu izložbu Nišlije će moći da vide u septembru”, dodaje Todorović.

Foto: GSLU Niš

Galerija savremene likovne umetnosti Niš osnovana je 9. juna 1970. godine. U njeno formiranje bili su uključeni istaknuti kulturni i javni radnici Niša i drugih centara iz nekadašnje Jugoslavije. Cilj je bio da se organizovanjem različitih vrsta izložbi, predavanja, seminara ili kroz stručnu dokumentaciju i naučno istraživački rad, dela savremene umetnosti približe široj kulturnoj javnosti.

Prvi vršilac dužnosti direktora bio je prof. Lazar Trifunović, a prvi predsednik Saveta profesor Ivan Tabaković.

Samo pet godina od osnivanja, 1. oktobra 1975. godine, Galerija je funkcionisala kao odeljenje savremene umetnosti pri Narodnom muzeju u Nišu, sve do 26. decembra 1980. godine kada je ponovo postala samostalna institucija. Za pola veka rada Galerija je formirala sopstveni fond od oko 1.700 vrednih dela, koji je vremenom postao trajna ostavština za budućnost cele jugoistočne Srbije.

Foto: GSLU Niš

Iako je nedavno ostala bez reprezentativnog galerijskog prostora u strogom centru grada, koji je bio predmet restitucije, Galerija savremene likovne umetnosti svoje izložbe uspešno organizuje u tri izložbena prostora, u Paviljonu u Tvrđavi, nekadašnji turski arsenal, u Salonu 77, Beli begova džamija u Tvrđavi iz 1523. godine i u Velikoj sali Oficirskog doma.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com