Kultura

Film koji osvetljava poslednje godine Save Šumatovića u Oficirskom domu u Nišu

U ponedeljak 28.oktobra u 18 sati 30 minuta u Oficirskom domu u Nišu biće emitovan film “Slikar i beračica grožđa”.

Film je umetničko-dokumentarnog karaktera, osvetljava poslednje godine života Save Šumanovića.

“Reditelju Nikoli Lorencinu kao inspiracija poslužila su pisma koje je devojka Marija Demšar, poreklom iz Slovenije, deportovana početkom Drugog svetskog rata u Šid i ratne godine provela u kući čuvenog umetnika, slala svojoj porodici. Ona je detaljno pisala o novoj sredini, načinu života i navikama u porodici Šumanović, te su pisma postala naučna građa na osnovu koje može da se rekonstruiše život slikara i njegove majke.”

Marija Demšar se takođe sećala da je sa korpom grožđa pozirala Šumanoviću, a njen lik prepoznala je njena ćerka dr Marija Sanonik na triptihu “Beračice”- poslednjoj slici Save Šumanovića.

Film je nagrađivan na festivalima kratkometražnog filma, ustupljen je od Galerije slika “Sava Šumanović ” iz Šida i prikazuje se kao deo pratećeg programa izložbe “Poslednja decenija Save Šumanovića” u Nišu.

Podsećamo da je zbog velikog interesovanja izložba “Poslednja decenija Save Šumanovića” produžena i trajaće do četvrtka 31.oktobra. Otvorena je za posetioce svakog dana od 10-20 sati. Ulaz je slobodan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com