DruštvoKultura

Dodelom glumačkih nagrada završavaju 58. Filmski susreti

Tradicionalnom dodelom najvećih glumačkih priznanja i svečanim zatvaranjem, u Nišu se završavaju 58. Filmski susreti koji su ove godine počeli 26. avgusta. Nakon ceremonije dodele nagrada koja na Letnjoj pozornici počinje u 20.30, biće prikazani gostujući filmovi “Narodni glumac” niške City produkcije  i “Prihvati ili odbij”.

Počelo je uz “Gospodo glumci, Tvrđava je naša”, završiće se večeras kada će biti poznati laureti. Tradicinalno dodeljuje se više nagrada, najveća je “Naisa” za najbolju filmsku ulogu, slede “Carica Teodora” za najbolju žensku i “Car Konstantin” za najbolju mušku ulogu, kao i nagrade za izuzetnu mušku i žensku ulogu,  povelje za najbolju mušku i žensku epizodnu ulogu, kao i nagrada za najbolju debitanstku ulogu.

O nagradama ove godine odlučuje glumački žiri  u sastavu Nada Blam, predsednica, Branislav Lečič i Vladica Milosavljević, članovi. U takmičarskom delu Festivala publika je na Letnjoj pozornici mogla da vidi 14 ostvarenja (rekordan broj) tako da su u prve dve večeri prikazivana po tri filma.

Ceremoniju dodele nagrada i svečano zatvaranje ove godine vodi glumački par Katarina Radivojević i Slobodan Stefanović.

Foto: Srbija Vesti

DOBITNICI GLAVNIH GLUMAČKIH NAGRADA U PRETHODNIH PET GODINA

2018.

Glavna nagrada Gran pri “Naisa”, pripala je Milošu Bikoviću za ulogu Petra Maraša u filmu Južni vetar. Biković nije lično primio nagradu jer je snimao film u Rusiji, te je svoju zahvalnost izrazio putem snimka koji je emitovan na Letnjoj pozornici nakon proglašenja.Nagrada za najbolju žensku ulogu “Carica Teodora” pripala je mladoj glumici Marti Bjelici za ulogu Teodore u filmu Dejana Zečevića Izgrednici. Za ulogu Aleksandra u istom filmu nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu “Car Кonstantin” dobio je Radovan Vujović.

2019.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na 54. Filmskim susretima u Nišu pripala je Tihomiru Staniću za ulogu Dagija u filmu Delirijum tremens, Nataši Ninković je pripala “Carica Teodora” za najbolju žensku ulogu na festivalu, a Sergeju Trifunoviću “Car Кonstantin” za najbolju mušku ulogu. Nataša i Sergej su nagrađeni za uloge Vide i Baneta u filmu Ajvar, a oboje su svoje nagrade posvetili svom “klasnom drugu” sa Glumačke akademije, prerano preminulom glumcu Nebojši Glogovcu.

2020.

U godini korone prvi put u svojoj dugoj istoriji Filmski susreti nisu održani u na Letnjoj pozornici, već u bioskopu Cineplexx i to ne krajem avgusta, već srdinom oktobra. Na tom, 55. Festvalu, Gran pri je osvojio Filip Đurić za glavnu ulogu u filmu Moj jutarnji smeh Marka Đorđevića. “Carica Teodora” za najbolju žensku ulogu pripala je Ivani Vuković, za ulogu u istom filmu, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu otišla u ruke Vladimiru Gvojiću za glavnu rolu u krimi drami A.S.(25).

2021.

Dobitnik najvećeg glumačkog priznanja bio je Nenad Jezdić za ulogu u filmu Vikend sa ćaletom. Za ulogu u biografskom filmu o Tomi Zdravkoviću glumci Milan Marić i Tamara Dragićević dobili su nagrade “Car Кonstantin” i “Carica Teodora”.

2022.

Glavnu nagradu festivala dobio je Denis Murić za ulogu Denisa Markovića u filmu Zlatni dečko. Nagrada za glavnu žensku ulogu dodeljena je Danici Ćurčić za ulogu Vukice u filmu Mrak, dok je nagrada za glavnu mušku ulogu pripala Slobodanu Bodi Ninkoviću za ulogu Milenka u filmu Кomedija na tri sprata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com