DruštvoKultura

Film o Žiki Milenkoviću, producenta Olivera Paunovića na zatvaranju Filmskih susreta

Film “Narodni glumac”, producenta Olivera Paunovića, večeras, nakon dodele nagrada premijerno će biti prikazan na zatvaranju 58. Filmskih susreta u Nišu. Reč je o filmu o još jednom Nišliji, Živojinu Žiki Milenkoviću, o čoveku koji je obeležio najgledanije serije u jugoslovenskom i srpskom filmu i na kraju o čoveku koji je „Narodni glumac“.

Između ostalih u filmu pojaviti Zdravko Šotra, Ljiljana Lašić, Vukašin Marković, Siniša Pavić, Dragoslav Lazić, Svetlana Ceca Bojković i mnogi drugi poznati glumci i reditelji koji su radili sa Žikom.

“Zahvaljujići mom dedi koji mi je bio kao otac koga nisam imao, postao sam čovek kakav sam danas. Hteo bih i da se zahvalim Oliveru i celoj ekipi što su našli načina da ožive čoveka koga su gotovo svi zaboravili, nažalost”, kazao je Živojin Žika Milenković, Žikin unuk na konferenciji za medije.

Milenković se rodio u Nišu, i tu počeo glumačku karijeru u Niškom narodnom pozorištu. Žika Milenković je jedno vreme radio i kao profesor književnosti u svom gradu. Kasnije prelazi u Beograd gde je bio deo ansambla Beogradskog dramskog pozorišta, a u jednom trenutku i upravnik. Glumio je u preko 30 filmova, preko 300 televizijskih emisija (drama i serija) i oko 150 pozorišnih predstava.

Producent Oliver Paunović istakao je da ga je pomisao što je Žika bio Nišlija inspirisala da napravi film, što je kasnije i pretočio u delo.

“Uglavnom gledam da radim filmove o poznatim Nišlijama koji su ostavili neki trag u našem Gradu, bilo da su to glumici, sportisti ili nešto drugo. Mislim da se na taj način kroz dokumentarni fim odužimo tim ljudima, onda i budućim pokolenjima poklonimo zapisano ko su bili oni. Mlađe generacije ga se sećaju iz serija “Srećni ljudi” i “Porodično blago”.  Žika je bio veličina, ex – yu i srpske glume, a pritom je bio Nišlija”, pojašnjava Paunović.

Paunović dodaje da je u početku bilo jako teško naći i prikupiti materijal o Žiki što je reditelju “zadavalo glavaobolje”, ali i da postoji jedna anegdota da kad je počelo prikupljanje materijala za film o fudbalskom klubu Radnički “Legende Čaira” naišao na Žikinu izjavu o polufinalnoj utakmici  Radnički  – Hamburger.

“Film je rađen u doba korone što je toliko otežavalo raditi na samom filmu. Užitak je bio priprema i istraživanje Žikinog života, upoznavanj eljudi koji su sa njim sarađivali i kasnije uzeli učešće u filmu. Što se tiče materijala, imali smo veliku sreću da je unik Žika otišao na RTS gde je dobio bogatu arhipsku građu koja oslikava njegov život, karakter i njega kao glumca. Mislim da je jedan od najzapostavljenijih glumaca sa ovih prostora”, ističe reditelj filma Vladimir Ristić.

Milenković je preminuo je 18. marta 2008. godine. Imao je 80 godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com