Kultura

Svetska premijera filma „Što se bore misli moje“ na „Filmskim susretima“

Film „Što se bore misli moje“ koji govori o životu kneza Mihaila Obrenovića neposredno pre i nakon atentat imao je sinoć svetsku premijeru na „Filmskim susretima“ u Nišu, a 20. septembra biće premijerno prikazan u Beogradu.

Sutradan 21. septembra premirjerno će biti prikazan u Novom Sadu, dok će u Nišu ponovo biti prikazan 22. septembra. Prema najavi režisera i koscenariste filma Milorada Milinkovića, film „Što se bore misli moje“ biće prikazan i 15. septembra u Kragujevcu povodom obeležavanja 200 godina od rođenja kneza Mihaila.

„Njegov rođendan je zapravo 16. septembra po novom kalendaru i tim povodom će u njegovom rodnom Kragujevcu biti organizovane neke svečanosti. Film će biti naš poklon obeležavanju godišnjice rođenja i publika u Kragujevcu moći će da ga pogleda besplatno. Pre bioskopskih premijera u Srbiji, film će videti i publika u Beču, početkom naredne nedelje, u okviru Festivala srpskog filma u tom gradu“, izjavio je Milinković na konferenciji za medije u festivalskom pres centru.

Milinković je rekao da je zadovoljan kako je proteklo premijerno prikazivanje na „Filmskim susretima“.

„Mislim da su ljudi stvarno pratili film. Mislim da su u jednom trenutku predstali da gledaju u telefone što je dobra stvar. Aplauz publike je bio super, ali niška publika je blagonaklona pre svim filmovima, videćemo kada film krene dalje da se prikazuje“, rekao je Milinković.

Prema njegovim rečima, bazična priča u filmu o atentatu na kneza Mihaila je potpuno tačna, dok su oni neke „bočne“ priče sami dodavali.

„Ta priča je zanimljiva sama po sebi i čudi me da je neko ranije nije uradio. Naša istorija je generalno zanimljiva. Što se uloga tiče, Dragana Mićanovića smo u startu planirali za ovaj projekat, mada, s obzirom da je projekat razrađivan skoro 10 godina, nismo to odmah isplanirali, već pre tri godine kada je bilo naznaka da će biti realizovan. Problem jedini koji smo imali je to što je Marko Živić koga smo planirali za ulogu telala preminuo od korone, pa je umesto njega uskočio Nenad Okanović“, rekao je Milinković.

On je dodao da su enterijer snimali uglavnom u dvorcima u Vojvodini, dok su javnu kuću snimali u Zemunu. Dosta kadrova je snimljeno u Valjevu, pojedini u Rajačkim pimnicama kod Negotina, dok Petrovaradin glumio Kalemegdan. Nenad Okanović je kazao da je u filmu trebalo da igra neku drugu ulogu, ali je igrao telala pošto je Marko Živić preminuo.

Okanović je rekao da je ulogu posvetio svom preminulom kolegi, a honorar od filma će usmeriti za završetak scene koja se gradi u pozorištu u Kruševcu, a koja će nositi Živićevo ime.

„Čast mi je što sam deo glumačke ekipe u filmu. Inače, teško mi je kada gledam našu istoriju jer ne znamo ništa da iz nje naučimo. Zato je veoma bitno da se ovakvi filmovi gledaju, da budu čak deo školske lektire, da probamo da naučimo nešto iz naše istorije“, rekao je Okanović.

Jana Ivanović koja u filmu glumi Katarinu, rođaku i veliku ljubav kneza Mihajla, je kazala da joj tom ulogom debitovala na filmu.

„Imala sam divnu podršku reditelja koji imao puno poverenje u mene. Katarina je jedan kompleksan lik, intrigantan. Puno mi je značilo to što smo pre snimanja imali probe sa rediteljem, partnerima na filmu, tako da sam ušla spremna u snimanje. Kada je počelo snimanje svi su zaista uživali u kreiranju naših uloga“, rekla je Jana Ivanović na šta je Milinković dodao da im je ona olakšala rad svojim „štreberskim“ odnosom prema poslu.

Publika u Nišu sinoć je mogla da pogleda i film „Indigo Kristal“ u režiji Luke Mihailovića. Denis Murić koji je glumio u ovom filmu dobio je najveći broj glasova publike koja je pratila program šeste festivalske večeri, dok je najveći broj glasova od početka čitavog festivala dobila sedmogodišnja Ines Petrović koja je glumila u filmu „Momak i devojke“.

„Filmski susreti“ biće završeni večeras dodelom nagrada glumcima, a publika će moći da pogleda dva gostujuća filma – „Narodni glumac“ u režiji Vladimira Ristića i „Prihvati ili odbij“, režisera Božidara Pešića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com