DruštvoStari Niš

“Sutjeska” zatvorila Filmske susrete pre 50 godina. Mesta nije bilo za sve, gledalo se i sa drveta

Prikazivanje filma “Sutjeska”, na zatvaranju 8. Filmskih susreta u Nišu, pre tačno 50 godina, izazvalo je u ovom gradu pravi zemljotres, svedoče Narodne Novine iz tog perioda. Čitavu nedelju tražene su ulaznice za ovu projekciju. Tapkaroši su ih pred početak filma prodavali i po 5.000 starih dinara.

Veliki broj nestrpljivih ostao je pred Letnjom pozornicom, jer mesta nije bilo za sve zainteresovane, pa su dežurni milicioneri morali njima da posvete pažnju umesto da gledaju film.

“I dok su mnogi pred kapijom zavideli onima koji su ušli na Pozornicu, ni tim ,,srećnicima“ nije bilo lako. Često su na jedno sedište morala da se smeste i po dvoje, a okolo je vrilo kao u košnici”, navodi najstariji dnevni list.

Oni koji su dobili stajanje, premeštali su se s noge na nogu i s mesta na mesto da bi našli bolji pogled prema filmskom platnu. Pribegavalo se svim sredstvima. Bedemi su blagovremeno zaposednuti, uz dozvolu milicionera koji nisu mogli da odole navali.

“Da bi se dobilo mesto na drvetu nije bilo dovoljno da se dođe pola sata pre početka. Odlično mesto, mada nije bilo lako izdržati, bio je i jarbol sa zastavama. Važno je bilo da nikog i ničega nema između očiju i ,,Sutjeske“”, ojašnjavaju situaciju Narodne Novine.

Prema pisanju tog lista film je te večeri u Tvrđavi videlo oko 5000 ljudi, svako iz svoje “perspektive”.

Foto: Isečak iz Narodnih novina

Pobednik „Smotre glumačkih ostvarenja u jogoslovenskom filmu“ bio je Pavle Vujisić, koji je za ulogu u filmu „Razmeđa“ dobio Grand prix festivala, odnosno plaketu „Ćele kula“. Po ovom glumcu se  danas dodeljuje nagrada za životno delo na Filmskim susretima. Caricu Teodoru pre 50 godina dobila je Milena Zupančić, a Cara Konstantina za najbolju mušku ulogu u filmu „Sutjeska“ – Bata Živojinović.

Izvor: Narodne novine
Tekst: T. Nešić
Fotografije: D. Janković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com