Kultura

Gran pri Naisa“ na „Filmskim susretima“ glumcu Petru Božoviću

Filmski susreti u Nišu završeni su večeras uručenjem festivalskih nagrada, a glavnu nagradu “Gran pri Naisa” dobio je Petar Božović za ulogu Joksima u filmu „Usta puna zemlje“.

Božović je prilikom dodele nagrade rekao da je iznenađen i da kada je to čuo „umalo nije naručio kombi“.

„Ovo što izgleda malo je zapravo veliko i ogromno. Zato želim da ga sa osećanjem iz svoga srca podelim sa ljudima grada slavne istorije, sa ljudima velikog srca. Taj grad je Niš, a ljudi su Nišlije“, rekao je Božović.

Nagrada za glavnu žensku ulogu “Carica Teodora” dodeljena je Jovani Stojiljković za ulogu „Vere“ u istoimenom filmu, a “Car Konstantin” za glavnu mušku ulogu otišao je u ruke Denisa Murića za ulogu Zizija u filmu „Indigo kristal“.

Murić je rekao da su „Filmski susreti“ od njega i od mnogih drugih glumaca u Srbiji, zapravo napravili glumce.

„Ja sam sa ovog festivala nekako krenuo i uvek se rado vratim. Zahvaljujem se reditelju Luki Mihailoviću koji je napisao ulogu za mene u „Indigo kristalu“, izjavio je Murić.

Povelju za izuzetnu žensku ulogu osvojila je Marija Bikić za ulogu Jele iz filma „Oluja“, a za izuzetnu mušku ulogu nagrađen je Miloš Timotijeviću za ulogu Aljoše u filmu „Trag divljači“

Najbolji debitant ovogodišnjeg festivala je Andrej Nježić, za ulogu Miše u filmu „Svilen konac“.

Za najbolju epizodnu žensku ulogu nagrađena je Tanji Pjevac za ulogu majke Snežane u filmu „Manja“. Za najbolju epizodnu mušku za ulogu Ninoslav Ćulum i Vladimir Maksimović za uloge blizanaca Petra i Pavla u filmu „Ovuda će proći put“.

Glumac šeste festivalske večeri je Denis Murić, a najveći broj glasova publike tokom čitavog festivala dobila je sedmogodišnja Ines Murić za ulogu u filmu „Momak i devojke“

Specijalno priznanje žirija otišlo je u ruke Jane Ivanović koja je glumila Katariju u filmu „Što se bore misli moje“ i Stefana Jeftovića za ulogu u filmu „Ko živ ko mrtav“

O nagradama na „Filmskim susretima“ odlučivao je žiri u čijem sastavu su bili Nada Bladm, Branislav Lečić i Vladica Milosavljević.

Na festivalu su dodeljene i specijalne nagrade za glumačka ostvarenja u filmovima i serijama koji su prikazivani tokom protekle godine.

Nagrada za doprinos žanru komedije “Milorad Mandić Manda” dodeljena je Slobodanu Bodi Ninkoviću.

Prilikom uručenja nagrade „Milorad Mandić Manda“ naš poznati glumac Radoš Bajić je rekao da on jeste predlagač nagrade, ali da je trebalo da bude neko drugi večeras na Letnoj pozornici.

„Međutim, kada sam na početku festivala video jednu vrlo ružnu sliku, kada sam video da jedan broj mojih uvaženih i dragih kolega bojkotuju ovu veličanstvenu, fascinantnu svečanost u slavu glumačke umetnost, shvatio sam da moram biti ovde, kako bi podržao vas i ovaj izuzetno značajni festival“, rekao je Radoš Bajić.

Osim sujete, nadmenosti i licemerja, dodao je Bajić, ne postoji ni jedan opravdan razlog da se bojkotuje festival koji je starijim kolegama krucijalno doprineo razvoju karijera.

Na otvaranju festivala nagrada “Pavle Vuisić” za životno delo uručena je Mirjani Karanović.

Poslednje festivalske večeri publika na Letnoj pozornici u Nišu mogla je da pogleda dva filma. Film „Narodni glumac“, o čuvenom srpskom i jugoslovenskom glumcu, Nišliji Živojinu Žiki Milenkoviću, koji je režira Vladimir Ristić i film „Prihvati ili odbij“, koji je režirao Božidar Pešić.

Zbog sukoba između Udruženja filmskih glumaca Srbije (UFGS) i njenog predsednika Rastka Jankovića i Glumačke organizacije Srbije (GOS) ovogodišnjim „Filmskim susretima“ prisustvoao je mali broj glumaca, a nakon prikazivanja filmova „Trag divljači“ i „Da li ste videli ovu ženu“, nijedan glumac nije se poklonio niškoj publici.

Organizatori „Filmskih susreta“ su Niški kulturni centar i Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com