Društvo

U čijem interesu će izveštavati mediji?

Gradska komisija za raspodelu novca medijima nije prihvatila da njihov rad prati građanski posmatrač, što je bio predlog Lokalnog antikorupcijskog foruma. Ovome se protivio član komisije Dragoljub Gajević, a Petar Jeremić koji je član komisije na predlog Medijske koalicije, je iz istog razloga podneo ostavku.

Treći član Vladeta Radović, šef odseka za novinarstvo na Filozofskom fakultetu, pokušao je da nađe kompromis. Predlog LAF-a je da građanski posmatrač bude novinar Milorad Doderović.

Ova komisija odlučuje o konkursu gradskih vlasti za sufinansiranje “javnog interesa u oblasti informisanja”. Ukupna suma koju je grad ove godine opredelio je 68,2 miliona dinara.

Na primedbu LAF-a da je rad komisije netransparentan jer su nezvanično odbili posmatrača, odgovor grada je da se postupa po zakonu i da će nastaviti sa takvom praksom. Ipak, kako su saopštili, stručna komisija za ocenu projekata nije konstituisana u subotu, jer je Petar Jeremić napustio zasedanje.

“Uprava za kulturu Grada Niša izražava žaljenje zbog ovakvog postupka jednog od članova komisije, jer je proces sufinansiranja medija u Nišu potpuno transparentan, što smo i pokazali u prethodnom periodu. Takođe, smatramo da postupanje Lokalnog antikorupcijskog foruma predstavlja neprimeren pritisak na stučnu komisiju koja odlučuje o podeli novca poreskih obveznika Grada Niša”, saopštili su iz Grada.

Iz Grada se, takođe, pitaju zašto samo LAF ima pravo da postavlja građanskog posmatrača koji je iz istog udruženja kao i član koji je napustio Komisiju zbog odbijenog predloga, ali i koji su interesi ostalih članova LAF-a koji rade za medije čiji vlasnici konkurišu za novac iz niškog budžeta. Iz grada su postavili pitanje i interesa nevladine organizacije BIRODI koja je, navode, pokrovitelj Lokalnog antikorupcijskog foruma.

U LAF-u se, s druge strane, pitaju odakle toliki autizam prema planu za borbu protiv korupcije koga LAF sprovodi. Ovakvim postupkom komisja je, kažu, prekršila pravilnik koji propisuje njen javni rad, ali i gradski Lokalni plan za borbu protiv korupcije koji je usvojila gradska skupština.

“Nas zaista ne zanima koji će mediji dobiti novac, već da li ga dobijaju projekti koji su u javnom interesu ili oni koji promovišu gradsku vlast”, rekla je Vesna Crnogorac iz LAF-a.

Građanski posmatrač je demokratska institucija oličena u pojedincu koji se bira iz reda kompetentnih osoba u određenoj oblasti. On predstavlja građane. Članovi LAF-a nisu javni funkcioneri, te se ni institut „sukob interesa“ u zakonskom smislu ne odnosi na njih. Uprkos tome, članovi LAF-a vrlo odgovorno brinu o tome da ne budu u sukobu interesa, saopštili su.

U Lokalnom antikorupcijskom forumu dodaju do još nisu dobili zvaničan odgovor na njihov zahtev za postojanjem građanskog posmatrača.

“To telo uopšte nije konstituisano pa ne vidimo kako bi moglo da donosi bilo kakve odluke”, dodala je Crnogorac.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com