Društvo

Mural Miloradu Doderoviću je prvi posvećen novinaru u Nišu

Savet za kulturno stvaralaštvo Grada Niša jednoglasno je podržao inicijativu Udruženja novinara Srbije (UNS) za postavljanje murala sa likom Milorada Doderovića na zgradi u kojoj je živeo.

Milorad Doderović, istaknuti niški novinar, publicista i pisac, preminuo je 30. decembra 2020. godine, ostavivši dubok trag u novinarstvu i kulturi.

Njegova supruga Dragica Doderović izrazila je zahvalnost svima koji su podržali ovu inicijativu, ističući da je Milorad bio oličenje poštenja, dobar otac i suprug, te da je uživao izuzetno poštovanje u zajednici.

Mural će biti izrađen na tankoj betonskoj ploči i postavljen na zid zgrade. Ovo je prvi mural posvećen jednom novinaru u Nišu, što je, prema rečima predsednice Saveta za kulturno stvaralaštvo Grada Niša Sare Cincarević, značajan korak u očuvanju sećanja na istaknute pojedince u novinarskoj profesiji.

“Nakon usvajanja odluke rekli smo da sedma sila ipak ima krila”, izjavila je Sara Cincarević, aludirajuću na Doderovićevu knjigu “Sedma sila bez krila“, koja je nagrađena Svetosavskim pečatom na Sajmu knjiga u Nišu.

Milorad Doderović je tokom svoje novinarske karijere bio dopisnik australijskog SBS radija na srpskom jeziku, urednik, politički komentator i izveštač iz republičkog i saveznog parlamenta, kao i šef dopisništva različitih medijskih kuća. Bio je i plodan pisac, autor više publicističkih dela i romana. Datum postavljanja murala još uvek nije preciziran, ali će ovaj gest trajno oživeti sećanje na Milorada Doderovića i njegov doprinos novinarstvu i kulturi Niša.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com