Hronika

Preminula Vesna Crnogorac, aktivistkinja za borbu protiv korupcije

Vesna Crnogorac, doktor informaciono – komunikacionih nauka, preminula je u 62. godini Nišu.

Završila je doktorske studije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti) te odbranila disertaciju na temu prava javnosti na pristup informacijama.
Diplomirala na Pravnom fakultetu u Nišu, radila kao direktor Narodne biblioteke u Gadžinom Hanu i sekretar Bibliotekarskog društva Srbije u Beogradu.

Bila je članica Lokalnog antokoruocijskog foruma Niš od novembra 2013. godine do maja 2016. godine. Od novembra 2015. do maja 2016. godine bila zamenica koordinatora LAF-a.

Jedan od osnivača i upravnik Centra za integritet Niš (udruženje građana, osnovano 2017.)
Crnogorac je bila članica je svetskog IFLA / FAIFE Komiteta za intelektualne slobode (2013 – 2017), predsednik Komisije za slobodan pristup informacijama i intelektualne slobode BDS i Komisije za izradu Etičkog kodeksa bibliotekara.

Bila je predsednica Upravnog odbora Narodne biblioteke “Stevan Sremac“ u Nišu.
Bila je stipendista nemačke vlade za učenje nemačkog jezika u Berlinu i stručno je boravala u Holandiji (poseta bibliotekama).

Dobitnica je Povelje Lokalnog antikorupcijskog foruma grada Niša za doprinos borbi protiv korupcije, nagrade “Zapis“ Bibliotekarskog društva Srbije za izuzetne rezultate na razvoju i unapređenju bibliotečko – informacione delatnosti, povelje zahvalnosti Bibliotekarskog društva Srbije za uspešno sprovođenje međunarodnog projekta o Transparentnosti, dobrom upravljanju i slobodi od korupcije i Priznanja BDS za doprinos proučavanju i razvoju bibliotekarstva u Srbiji.

Bila je koautorka kniige „Građani Niša protiv korupcije“, koja je izdata 2020. godine iz podršku nevladine organizacije CRTA.

Sahranjena je u 13 časova na groblju u Pasi Poljani.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com