U fokusu

Omogućeno plaćanje polovine kazne u roku od osam dana

Izmene Zakona o prekršajima omogućavaju građanima da plate polovinu zaprećene kazne u roku od osam dana za veći broj prekršaja. Ta mogućnost je sada predviđena i za slučajeve kojima je zaprećena kazna i do 50.000 dinara.

Limit je do sada bio pet puta manji. Da bi spisak prekršaja bio proširen, neophodno je prethodno uskladiti zakone i npr. oblasti poreza, carine, bezbednosti saobraćaja sa Zakonom o prekršajima.

Ako je Vaš prekršaj procenjen na 10.000 dinara, do sada ste mogli da platite polovinu kazne u roku od osam dana. Limit je sada podignut na 50.000. Kada je reč o preduzetnicima ta cifra je sa 50.000 povećana na 150.000, a u slučaju pravnih lica sa 100.000 na 300.000 dinara.

Milan Marinović iz Prekršajnog suda u Beogradu kaže da je ideja da za neke prekršaje za koje je do sada bila propisana novčana kazna u rasponu od 20.000 do 200.000 dinara da sada može da se propiše novčana kazna u fiksnom iznosu i da se omogući da za te prekršaje građani mogu da plate polovinu iznosa u roku od osam dana.

Saobraćajna policija je prošle godine registrovala skoro 675.000 prekršaja za koje su izdati prekršajni nalozi. Najčešće zbog nevezivanja sigurnosnih pojaseva, manjih prekoračenja brzine i blage alkoholisanosti.

Boban Milinković iz Uprave saobraćajne policije rekao je da su za sve teže prekršaje protiv bezbednosti saobraćaja na putevima predviđeni i kazneni poeni i mera zabrane upravljanja motornim vozilom koje ne mogu da se uklope u novčanu kaznu u fiksnom iznosu, odnosno o tome mora odlučivati sud. Prema njegovim rečima, ova promena zakona o prekršajima u ovom trenutku neće imati značajnije posledice na propise iz obalsti bezbednosti saobraćaja na putevima.

Opširnije na RTS.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com