Društvo

200 hiljada ratnih rezervista može da tuži državu

Još uvek nema odgovora vrha države na potraživanja ratnih rezervista za neisplaćene dnevnice tokom rata 1999. godine. Ratni rezervisti Srbije nastavljaju da tuže državu zbog diskriminacije, a advokat Srđan Aleksić koji zastupa više hiljada rezervista, kaže da rok za vansudsku nagodbu ističe sredinom decembra, a onda će se morati da pišu tužbe.

Aleksić ističe da je stiglo još 15 izvršnih presuda Apelacionih sudova u Nišu i Novom Sadu, a očekuju se presude iz Kragujevca i  iz još dvadeset pet Viših sudova kojima je predato 15 do 20 istih tužbi.

„Sve presude Apelacionih sudova o diskriminaciji rezervista poslali smo Ministarstvu odbrane. Ukoliko  ne budemo dobili odgovor o vansudskom poravnanju krenućemo sa tužbama za nadoknadu  materijalne i nematerijalne štete„, kazao je Aleksić.

Rok od mesec dana ističe sredinom decembra i ukoliko do tada ne bude dogovora, prve tužbe će biti podnete krajem godine.

„Mi smo najvišim državnim organima predložili četiri modela isplate jer znamo da u budžetu nema para da ratni rezervisti dobiju odjednom sve dnevnice„, kazao je medijima Aleksić.

Aleksić procenjuje da preko 200 hiljada ratnih rezervista može da tuži državu za naknadu materijalne i nematerijalne štete po osnovu diskriminacije.

Tužbe za diskriminaciju podnete su jer su ratnim rezervistima sa područja Topličkog okruga, na osnovu Uredbe Vlade iz 2008. godine, isplaćene ratne dnevnice, dok ostalim rezervistima- učesnicima rata, nisu. 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com