Društvo

Četvrt veka od napada na putnički voz u Grdeličkoj klisuri

Napad na putnički voz u Grdeličkoj klisuri dogodio se 12. aprila 1999. godine (drugog dana pravoslavnog Uskrsa), kada je avion NATO pakta ispalio dve rakete i pogodio putnički voz koji je prelazio preko železničkog mosta na Južnoj Moravi u Grdeličkoj klisuri.

 U eksploziji i plamenu poginulo je i povređeno mnogo putnika, a tačan broj poginulih i ranjenih do danas nije sa sigurnošću utvrđen. Pronađeno je devet tela i još četiri dela ljudskog tela, a mnogi se i danas, vode kao nestali.

Prema izjavama dvojice mašinovođa, Bobana Kostića i Gorana Mikića iz Niša, voz je iz niške stanice, tog 12. aprila 1999. godine krenuo sa 15 minuta zakašnjenja. U ratno vreme niko nije proveravao koliko je putnika u vagonima međunarodnog voza koji je saobraćao do Ristovca.

Foto: printscreen iz filma “Bombardovanje Niša 1999 godine” – Narodni muzej Niš

Iz NATO aviona ispaljena su četiri projektila. Dva su pogodila voz, a dva su pala na drumski most koji se nalazi u blizini.

Od prvog projektila, ispaljenog tačno u 11.39 časova, lokomotiva i prvi vagon su se odvojili od ostatka kompozicije, a drugi projektil spržio je treći vagon, dok je četvrti ostao zalepljen za šine.

Bombardovanje se desilo u 11.40 po lokalnom vremenu. Raketa AGM-130 ispaljena sa NATO F-15E pogodila je most u trenutku kada je putnički voz prelazio preko njega na liniji Beograd – Ristovac.

 Prema izjavi konduktera posle nesreće, u vozu je broj putnika bio veći od 50, a među identifikovanim poginulima bilo je i dece i trudnica.

Foto: printscreen iz filma “Bombardovanje Niša 1999 godine” – Narodni muzej Niš

Na dan bombardovanja, kasno posle podne, iz leskovačke bolnice je javljeno da je primljeno 16 teže i lakše ranjenih putnika. Ali, nije svim povređenima pomoć ukazana u Leskovcu, a tačan broj nastradalih putnika nikada nije utvrđen.

Da podsetimo, bombardovanje putničkog voza u Grdeličkoj klisuri desilo se tokom NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Agresija je u početku bila usmerena na vojne ciljeve, ali se sredinom aprila težište proširilo i na strateške i ekonomske ciljeve kao što su saobraćajnice a naročito mostovi.

Mnogo civilnih žrtava palo je i u stambenim područjima udaljenim od vojnih i ekonomski strateških objekata i ciljeva, u putničkim vozilima i javnom prevozu, izbegličkim kolonama, kancelarijama, bolnicama, zatvorima, ambasadama i prostorijama medija.

U vozu smrti, kako ga mnogi nazivaju, poginuli su i studenti hemije niškog PMF koji su išli na polaganje ispita u Niš. Njima je podignuta spomen ploča u zgradi PMF, u Višegradskoj ulici u Nišu. Svake godine na godišnjicu porodica polaže vence upravo tu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com