Društvo

Borci 1999: Sporazum sa državom ili nove tužbe

Borba za isplatu ratnih dnevnica za oko 16.500 boraca Nišavskog okruga, izgleda da se privodi kraju, jer je sud u Nišu po Zakonu o diskrimaniciji doneo presudu u njihovu korist. Pravni zastupnik boraca, Srđan Aleksić, kaže da će o načinu isplate ratnih dnevnica prvo probati da se dogovore sa Vladom Srbije, a ako pregovori propadnu, pisaće se nove tužbe.

Borba za isplatu ratnih dnevnica borcima rata 1999. godine počela je pre 12 godina.

Kako navodi advokat Srđan Aleksić, 2004. godine javila mu se manja grupa veterana, a četiri godine kasnije bio je pravni zastupnik za 8500 boraca Nišavskog okruga. Danas je taj broj skoro duplo veći.

Budući da su domaći sudovi 2008. godine odbili tužbe boraca, advokat Aleksić je u saradnji sa Udruženjem boraca rata 1999. godine podneo žalbu Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Ovaj sud je 2013. godine doneo presudu, o kojoj su mnogi mediji pogrešno izvestili da nije u korist boraca. Istina je da je u toj presudi pisalo da, budući da Srbija ima Zakon o diskrimaniciji, o isplati ratnih dnevnica treba da odluče domaći sudovi, a da ta odluka mora biti obavezujuća za vladu Srbije”.

Zakon o diskrimaniciji na koji se pozivaju niški borci odnosi se na činjenicu da su ratne dnevnice dobili borci sedam opština Topličkog okruga. Njima je država isplatila 2 milijarde dinara kao vid socijalne pomoći, a svaki borac je u proseku dobio od 2000 do 2500 evra.

„Sada smo u situaciji da su domaći sudovi usvojili žalbeni zahtev iz Niša, Kraljeva, Novog Sada i Subotice, što nam daje za pravo da uđemo u pregovore sa državom oko isplate. Postoje razni modaliteti, neki borci imaju dugove za struju, komunalne dugove, hoćemo da vidimo da li postoji mogućnost prebijanja dugova“, rekao je danas  Srđan Aleksić gostujući u Jutarnjem programu TV Zona Plus.aleksic                                                         Rodoljub Vuković i Srđan Aleksić

Rodoljub Vuković, i sam jedan od učesnika rata 1999. godine, kaže da u Nišu ima 16.500 boraca koji po Zakonu o diskrimaniciji traže ratne dnevnice.

Pošto je diskriminacja urađena po mestu prebivališta, ni jedan borac neće da odustane od modaliteta isplate kakvi su imali drugi. Dakle, kako su borci Topličkog okruga primali novac, tako hoćemo i mi,” kazao je Vuković.

Aleksić kaže da je sledeći korak pregovori sa premijerom Aleksandrom Vučićem i Vladom Srbije.

Ako nema dogovora, onda ćemo ponovo pravdu tražiti preko sudova, ovoga puta za isplatu materijalne i nematerijalne štete. To nije dobro, jer će povećati sudske troškove, a  mi to ne želimo jer smo svesni u kakvom se stanju država nalazi „ zaključio je Aleksić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com