DruštvoKultura

14. Evropska noć istraživača u Nišu

"Svetlost nauke"

Četrnaesta „Evropska noć istraživača“, pod sloganom „Svetlost nauke“ biće održana 29. i 30. septembra, od 16 do 22 časa.  Ljubitelji nauke moći će da uživaju u radionicama, izložbama, eksperimentima, kvizovima, virtuelnim šetnjama, razgovorima sa naučnicima, predavanjima i to na četiri lokacije: Delta Planet, Narodni muzej, Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla“ i Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

Naučnici i istraživači iz najrazličitijih oblasti biće na istom zadatku, da popularizuju nauku i učine je zanimljivom svakom posetiocu.

Slogan ovogodišnje manifestacije, „Svetlost nauke”, prati glavnu temu manifestacije – nauka za javnost, čime želimo da ukažemo na važnost popularizacije nauke i približavanja nauke i naučnih dostignuća što široj publici. Takođe, mobilnost naučnika i naučne ideje, kao nezaobilaznih ciljeva HORIZON EUROPE programa, pruža priliku da se pokaže raznovrsnost ali i međusobna povezanost različitih nauka u Srbiji (prof. dr Aleksandra Pavlović, koordinator ReFocuS Art projekta sa PMF-a u Nišu).

U tržnom centru Delta Planet, posetioci će moći da saznaju kako neuronske mreže i veštačka inteligencija mogu da budu u službi apstraktnog slikarstva. Upoznaće se i sa konceptom Op Arta – osnovama animacije i procesom izrade optičkih iluzija kako bi sami napravili prve jednostavne animirane optičke iluzije. Zaviriće u virtuеlni svet grada Leskovca i videti kako je izgledao nekada.  Naučiće kako da naprave i razgrade plastiku, kao i da prepoznaju vrste ptica po njihovim zvukovima kako bi razumeli da li se ptice svađaju, obeležavaju teritoriju ili se udvaraju… Upoznaće se i sa jednostavnim načinom izrade boja za slikanje, koristeći materijale biljnog i životinjskog porekla, kao i sa zelenim i obnovljivim izvorima energije koji čuvaju našu planetu.  Pokazaćemo koliko fizike se krije iza nastupa i pirueta umetničkih klizača. Daćemo i odgovore na pitanja: „Da li u sportskim naporima i vrhunskim sportskim dostignućima ima elemenata umetnosti i da li se oni sami mogu izjednačiti sa umetničkim delom? Kako će izgledati književna dela (u) budućnosti? Ko će ih pisati, a ko čitati? Da li postoji hemijski perpetuum mobile?“.

Narodni muzej je već nekoliko godina aktivni učesnik manifestacije „Evropska noć istraživača“. I ove, kao i prethodnih godina, u prostoru Književno memorijalne postavke Stevan Sremac/Branko Miljković (Aleksandra Nenadovića 2) biće održane radionice za decu nižeg školskog uzrasta. Tema ovogodišnjih radionica biće Muzejski teatar. Muzejski teatar je zanimljiv način da mladi prepoznaju značaj spomenika vezanih za istoriju grada Niša. Učesnici radionice će na osnovu istorijskih činjenica sami napraviti tekst istorijske drame koja će biti predstavljena publici (Jelena Bogdanović, Narodni muzej Niš).

Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ u Nišu je u Noći istraživača 2023. godine za sve posetioce, pripremila izložbu koja nosi naziv: Umetnički portreti genija: 80 godina od smrti Nikole Tesle. Ideja ovogodišnje izložbe je podsećanje na genija koji svojim likom, harizmom i svojim dostignućima iznova inspiriše umetnike širom sveta. Posetioci će na izložbi moći da pogledaju reprodukcije najpoznatijih i najzanimljivijih portreta Nikole Tesle, umetničke portrete Momčila Mitića i Aleksandra Blatnika u vlasništvu Univerzitetske biblioteke, kao i različita trodimenzionalna, multimedijalna i grafička rešenja koja nose lik proslavljenog velikana. Među izabranim radovima nalaze se dela slikara Darka Topalskog, umetnice Nine Adžić, modne dizajnerke Dejane Milosavljević ali i portret Nikole Tesle kao rezultat kreativnosti veštačke inteligencije. Mlada umetnica Danica Maksimović, koja spaja ekologiju i umetnost kreirajući eko-mozaike od elektronskog otpada, predstaviće na izložbi, po prvi put, svoj novi mozaik: portret Nikole Tesle (Marijana Stojanović, Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“).

Ove godine tokom nedelje istraživača u niškom naučnom klubu istražujemo graničenja, spajanja, prožimanja i sažimanja nauke i umetnosti, predstavlјajući naučna dostignuća kroz umetnost, ukazujući na to da su nauka i umetnost nezaobilazni deo svakodnevice. Tokom pet dana slavljenja nauke, otvaramo vrata Umetničke škole i upoznajemo vas sa metodama restauracije i konzervacije umetničkih dela kroz radionicu “Operacija slike na platnu”; usvajamo dijalektizme i arhaizme  iz  života i stvaralaštva Stevana Sremca, kroz naučnu avanturu niškim ulicama; vraćamo se u period Balkanskih ratova putem tematske izložbe “Blistavi odraz ratnog junaštva”, objašnjavamo kako izgledaju AI aplikacije za stvaranje umetničkih dela kroz “Igralište veštačke inteligencije”, saznajemo kako su talentovani ljudi kroz istoriju uspeli da stvore sinergiju nauke i umetnosti i u samoj noći 29. septembra  putem eksperimenta učiimo decu o njutnovskim i nenjutnovim fluidima, crtamo prstima po pesku i učestvujemo u koncertu studenata sa Departmana muzička umetnost Fakulteta umetnosti (Jelena Anđelković, Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju).

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa “HORIZON EUROPE” koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri. U ovogodišnju manifestaciju, koja se u Srbiji realizuje kroz dva projekta, uključeno je 24 grada iz cele Srbije.

Projekat ReFocuS Art (The Road to Friday of Science and Art), čiji je koordinator Centar za promociju nauke, organizuje Evropsku noć istraživača u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institutom od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša  i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Projekat SciencesCool (Science on the move – from lab to streets & school) koordiniše Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, a partner na projektu je Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu.

Pored Niša, održaće se i u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Inđiji, Pirotu, Čačku, Kruševcu, Trsteniku, Prijepolju, Novoj Varoši, Priboju, Leskocu, Ranovcu, Kikindi, Šapcu, Negotinu, Zaječaru, Jagodini, Ćupriji, Paraćinu, Svilajncu, Despotovcu i Rekovcu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com