Društvo

Međunarodni dan žena i devojaka u nauci

Međunarodni dan žena i devojaka u nauci godišnji je međunarodni događaj koji se obeležava 11. februara.

Ustanovljen je 22. decembra 2015. na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN). Cilj njegovog obeležavanja je podsticanje žena i devojaka da se bave naukom i karijerom u naučnom radu.

Ideja za Međunarodni dan žena i devojaka u nauci potekla je od Komisije Ujedinjenih nacija za status žena. Na 55. zasedanju komisije, 14. marta 2011. godine, usvojen je izveštaj sa zaključcima o pristupu i učešću žena i devojaka u obrazovanju, nauci i tehnologiji, kao i o promovisanju ravnopravnog položaja zapošljavanju žena i uslovima rada u ovim oblastima. Generalna skupština UN usvojila je decembra 2013. rezoluciju o nauci, tehnologiji i inovacijama u kojoj je navedeno da je puna i jednaka dostupnost i učešće u nauci, tehnologiji i inovacijama za žene i devojke svih uzrasta imperativ za postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i devojaka u ovim područjima.

Žene su globalno i dalje manje plaćene, ređe napreduju, dobijaju manje projekata i češće napuštaju karijeru u nauci od muškaraca koji su jednako kvalifikovani. Prema Uneskovim istraživanjima, samo oko 30% devojaka biralo je studije na području STEM-a (matematika, inženjerstvo, tehnologija i nauka, MINT) u periodu od 2014. do 2016. godine. Na osnovu globalnih statistika, vrlo mali broj devojaka studira informaciono-komunikacione tehnologije (3%), prirodne nauke, matematiku i statistiku (5%) i inženjerstvo (8%), piše na Wikipediji.

Srbija se, s približno 40% žena među naučnicima, nalazi iznad evropskog proseka.

EU info point Niš u ime obeležavanje ovog dana organizovao predavanje „Žene u nauci: prilike i mogućnosti“ i nagradnu igru na svojoj Facebook stranici.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com