DruštvoObrazovanje

“Uz niškog Sremca do znanja bez premca”: Učenici Ekonomske škole realizatori naučne šetnje

"Svetlost nauke"

Noć istraživača je odavno prerasla svoj okvir i postala nedelja koja slavi nauku, a ove godine joj je slogan „Svetlost nauke“.Učenici trećeg razreda Ekonomske škole iz Niša, predvođeni svojom profesorkom srpskog jezika i književnosti Oliverom Arizanović i njenom koleginicom i saradnicom Jelenom Đelić, koja radi u osnovnoj školi u Babušnici, na videlo, u svetlosti nauke, izveli su na niške ulice Stevana Sremca.

Osmislili su i realizovali naučnu šetnju „Uz niškog Sremca do znanja bez premca“ za svoje sugrađane pričajući priču o tome da Niš ne bi bio to što jeste bez Sremca, a i Sremčevo delo ne bi bilo tako originalno i aromatično bez južnih tonova u njemu.

„Uz niškog Sremca do znanja bez premca“ vodili su svoje vršnjake, ali i mnogo đaka mlađih razreda i njihove nastavnike. Krenuli su od prave domaćinske destinacije iz dvorišta Narodne biblioteke „Stevan Sremac” i ispričali priču o osnivaču ove kulturne institucije Stevanu Sremcu, čiji su lična biblioteka, energija i entuzijazam uzidani u temelj Biblioteke.

Tu su predstavili i svoje istraživanje o tome koliko i kako Niš pamti svog profesora, a u njegovu čast zapevali i pesme iz filmova nastalih prema njegovim delima.

Zatim su, sledeći primer „pisca sa beležnicom“, krenuli da i sami zabeleže i kroz razne zadatke i aktivnosti u mapu srca Niša ucrtaju trag Sremca.

Ispred spomenika Kalči i Stevanu Sremcu, koji se nalaze na mestu nekadašnje kuće Gazda Ivka bilo je vremena za anegdote u dijalektu o Sremcu i njegovim junacima, ali i za leksikografski rad na stvaranju rečnika arhaizama, istorizama i dijalektizama.

Pod svetlošću nauke na putu vedrih istraživača bilo je zatim dvorište Prve niške gimnazije „Stevan Sremac”, a na kraju puta priča o glumačkoj družini „Sinđelić“, među čijim osnivačima je i naš veliki pisac.

Šetnja je završena na Sinđelićevom trgu ispred Narodnog pozorišta, kod spomenika S. Sremcu jednim nesvakidašnjim časom crtanja u maniru S. Sremca koji je bio vešt karikaturista, pa je, kad zatreba, držao i časove crtanja, a u nedostatku rekvizita i modela sam crtao ono što bi kasnije učenici imitirali.

Učenici Ekonomske škole, njih šesnaestoro Andrea Terzić, Andrea Marković, Melisa Mutić, Anđela Dimitrijević, Anja Dimitrijević, Aleksandar Stošić, Dunja Stojanović, Dunja Anđelković, Teodora Ilić, Tijana Đorđević, Tea Živić, Nina Dimitrijević, Natalija Antić, Lenka Gocić, Ivona Mitrović, Petar Todorović, koji su bili naratori i moderatori šetnje kažu da je vrlo zahtevno izvesti nauku na svetlo dana, scenu i trg, ali i veoma lepo i uzbudljivo.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com