Moja priča

Srbin molekularni biolog na klinici u Heilderbergu u Nemačkoj

Nikola je završio osnovne i master studije molekularne biologije i fiziologije na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, dok je doktorske studije upisao na Univerzitetskoj klinici u Tübingenu, Nemačka. Sam je autor tri naučna rada iz oblasti urođenog imuniteta i regulacije inflamazoma.

 

-Nikola, možete li za čitaoce da predstavite vaš trenutni angažman-status, kojoj ste oblasti trenutno posvećeni? Molim vas, navedite najvažnije podatke iz vaše bogate biografije (radni angažman, klinika-e na kojima ste radili, vaši naučni radovi i dostignuća)

Možete li nam otkriti na čemu trenutno radite?

Završio sam osnovne studije molekularne biologije i fiziologije na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nakon čega sam završio master akademske studije na katedri za biologiju ćelija i tkiva na istom fakultetu i odbranio master tezu pod nazivom „Efekat saharoze i gladovanja na peroksizomalni pul u mrkom masnom tkivu pacova“. Nakon završenih master studija upisao sam doktorske studije na Univerzitetskoj klinici u Tübingenu, Nemačka, gde sam se bavio odgovorom urođenog imunog sistema na inflamaciju (upalu) kože. Pre svega sam proučavao proteinski kompleks zvani inflamazom koji je odgovoran za procesuiranje pro-upalnih citokina (proteina) iz familije Interleukina 1 (IL-1).
Autor sam tri naučna rada iz oblasti urođenog imuniteta i regulacije inflamazoma.

Trenutno se nalazim na Departmanu za visceralnu hirurgiju Univerzitetske klinike u Heidelbergu, Nemačka, gde se bavim imunologijom pre svega imunskom terapijom i odgovorom urođenog imunskog sistema kod duktalnog adenokarcinoma pankreasa koji je među tri najopasnija tipa karcinoma sa prosečnim petogodošnjim preživljavanjem pacijenata nakon resekcije pankreasa ispod 10%. Tako da se trenutno nalazim u oblasti imunologije karcinoma.

-Mogli smo primetiti da ste vrlo otvoreni svim zainteresovanim studentima
kojima treba pomoć, ukoliko žele da dođu i probaju da se bave naukom u Nemačkoj, kao i naučnicima koji bi eventualno ostvarili naučnu saradnju sa vama ili sa naučnicima iz Nemačke. Da li možemo očekivati nove projekte u skorijoj budućnosti?

Foto: Nikola Smatlik, preuzeto sa sajta Srpska istorija

Apsolutno od kada sam napustio Srbiju 2015. godine uvek sam otvoren za bilo koju vrstu pomoći koja je u mojoj moći da pomognem mladim ljudima koji žele da se bave naukom u Nemačkoj i da im savetima pomognem da što lakše prođu trnovit put od dolaska u Nemačku do mnogobrojnih prepreka koji se na tom putu nalaze, jer sam i sam prošao kroz sve to i znam koliko je to naporno i stresno, to može da razume samo onaj koji je kroz to i sam prošao. Ostajem rado dostupan svima onima koji se na taj put odluče.

Koliko često posećujete Srbiju, s’obzirom na trenutnu situaciju i vaš profesionalni poziv?

Srbiju posećujem relativno često 2-3 puta godišnje, nažalost zbog pandemije nisam bio u Srbiji od juna prošle godine ali planiram već krajem jula da putujem u Srbiju.

Ceo tekst možete pročitati na  http://http://www.srpskaistorija.com/za-sajt-srpska-istorija-govori-nikola-smatlik-molikularni-biolog-sa-departmana-za-visceralnu-hirurgiju-univerzitetske-klinike-u-heidelbergu-u-nemackoj/

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com