Društvo

Ima li budućnosti za mlade u Nišu?

Ove nedelje učenici Pravno-poslovne škole imali su priliku da saznaju kako pokrenuti sopstveni posao, šta je najisplatljivije i koliko naš grad nudi u tom smislu. Projekat “Moj grad i budućnost” koji je pokrenuo Kapital magazin, omogućava srednjoškolcima da uvide, da i u Nišu ima perspektive za njih, i da ga ne napuštaju.

Odliv mozgova česta je tema stručne javnosti jer istraživanja pokazuju da smo u vrhu zemalja čiji mladi odlaze u inostranstvo trbuhom za kruhom. Ono što pogađa obične ljude je trenutak kada nam dete, brat ili prijatelj napušta zemlju, jer gubimo kontakt sa bliskim osobama.

Upravo to je i animiralo ljude iz Kapital magazina da pokrenu projekat “Moj grad i budućnost, moj Niš” koji ima za cilj da srednjoškolcima predstavi obilje mogućnosti grada u kome odrastaju.

Na jednom od prvih predavanja u okviru projekta našli su se Anđela i Petar, koji negiraju pojam odliv mozgova, jer žele da ostanu u Nišu.

Andjela“Što se mene tiče ja bih ostala u Nišu jer smatram da bi znanje koje sam stekla ovde trebalo da uložim upravo u svoj grad”, navodi Anđela Milenković, učenica IV razreda Pravno-poslovne škole u Nišu.

Slično razmišlja i Petar Janković, koji je sada treći razred iste škole.

deckoOvo predavanje nam dosta može pomoći da naučimo nešto korisno o preduzetništvu. Ja nikada ne bih napuštao Niš, zato što na prvom mestu treba pomoći svom gradu da se razvije”, kaže Petar.

Posle gimnazije “Svetozar Marković”, Pravno-poslovna škola je druga u kojoj predstavnici Kapital mazina održavaju interaktivne radionice na temu preduzetništva i kulturno-istorijskog značaja Niša.

Govorili su i o pozitivnim primerima ljudi, koji su ostali u Nišu i postali uspešni u svojim delatnostima.

Vođa projekta, Filip Jovanović naglašava da napuštanje Niša nije jedino rešenje za bolju budućnost.

Filip“Poražavajuće je što je velikom broju mladih ljudi nametnut stav da moraju da napuste svoju zemlju jer ovde nema perspektive. Mi pokušavamo da razvijemo kritičku misao kod njih i da ih nateramo da sami razmišljaju kako bi samostalno i donosili odluke o tome da li će otići ili ostati u svom gradu” ističe Filip Jovanović, koji je i glavni i odgovorni urednik Kapital magazina.

Plan je kako kaže da se realizuju radionice do kraja novembra, u Ekonomskoj školi i gimnazijama “Bora “Stanković, “Stevan Sremac” i “9. Maj”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com