DruštvoObrazovanje

Prostor Pravno poslovne škole sudskom presudom vraćen sindikatu. Ova škola se seli u Trgovinsku, a Trgovinska u Mašinsku

Posle više od decenije sudskog spora između Grada i Samostalnog sindikata, vansudskim poravnanjem prostor gde je bila Pravno poslovna škola pripalo je Samostalnom sindikatu. To je razlog zašto se po odluci Ministarstva ova škola seli u Ekonomsku, a Trgovinska u kojoj je sve manji broj đaka iz godine u  godinu u prostor Mašinske škole. Do adaptacije ovih prostora učenici će pohađati onlajn nastavu.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski objasnila je gostujući u jutarnjem programu RTV Belle amie da je sindikat i od grada, od Ministarstva prosvete, ali i od same škole da napuste taj prostor i da im vrate prostorije.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

“Svake godine je gradu od škole stizala molba da se Pravno poslovnoj školi obezbede bolji uslovi, jer ova škola nije imala salu za fizičko vaspitanje. Mi nismo imali rešenje jer grad nema ingerencije nad srednjim školama. Ministarstvo je našlo najbolje moguće rešenje, da ovu školu preseli u prostor Trgovinske. Nažalost Trgovinska škola svake godine gubi đake pa će biti preseljena u prostor Mašinske škole”, objasnila je Sotirovski.

Grad je njihov prostor iskoristio za Skip centar, neće ga niti izdavati nikome, kazala je gradonačelnica. Šta će sindikat raditi sa svojim prostorom je isključivo njihovo pravo.

“Prostor u kome nije bila škola, u kome se nalazio Narodni univerzitet i koji je bio godinama prazan, mi smo adaptirali uz pomoć naše Vlade i korejske vlade u lep i moderan Skip centar”, podsetila je Sotirovski.

Ona je kazala da se radi o dugom procesu. Sindikat je iseljenje tražio još maja meseca, ali je prema rečima Dragane Sotirovski kompletna procedura sa Školskom upravom, Ministarstvom prosvete, sa nastavničkim većem, školskim odborom bila duga.

“Trebalo je naći prostora za sve, da svi budu zadovoljni”, kazala je Sotirovski i najavila da će sa Ministarstvom morati da reše još jednu sitaciju, a to je da se Specijalna škola “Carica Jelena” spoji sa Specijalnom školom “Bubanj” i da se prostor Specijalne škole “Carice Jelene” oslobodi možda za neki fakultet.

“Znate da Fakultet umetnosti nema prostor, Muzička škola nema dovoljno prostora, takođe i Umetnička”, rekla je gradonačelnica.

U prve dve nedelje nastava obe škole koncipirana je kao onlajn nastava. Prema navodima pojedinih roditelja, zbog novonastale situacije oni će svoju decu ispisati iz škole. Da li će to zaista i biti tako, ili će biti zadovoljni uslovima u novom većem prostoru, sa fiskulturnom salom, pokazaće vreme.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com