Društvo

Vučić u Nišu: Nova radna mesta u Leoniju, Juri, Aster tekstilu

Vlada planira da u narednom periodu više ulaže u jug Srbije, kako bi se popravilo stanje u gradskim budžetima i smanjila veoma visoka nezaposlenost u tom regionu, rekao je u Nišu, premijer Aleksandar Vučić na sastanku sa ministarima, načelnicima pet okruga, gradonačelnicima i predsednicima Nišavskog, Topličkog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Vučić je najavio da će tokom borvaka vlade u Nišu biti potpisan ugovor sa fabrikom kablova za automobile “Leoni” koji će omogućiti otvaranje novih 2.200 radnih mesta.

„Potpisaćemo ugovor u utorak sa “Leonijem” za 2.200 novih radnih mesta. “Aster tekstil” već ima 200 radnih mesta, a ići će na 400 do 500 novih. Obići ćemo “Juru” u kojoj će da se zaposli još stotinu radnika. Teklas uzima drugu halu, i ono što je važno, očekujemo dolazak Filipanaca i mnogih drugih. U opštinu Žitorađe dovodimo turske investitore”, rekao je Vučić.

Prvog radnog dana vlade u Oficirskom domu u Nišu prvo su stigli ministar privrede Goran Knežević, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, ministarka pravde Nela Kuburović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, a zatim i ministar bez portfelja Milan Krkobabić.

Premijera Aleksandra Vučića prvo je u kasarni „Mija Stanimirović“ dočekao ministar odbrane, Zoran Đorđević.

Iako su ga novinari i snimatelji čekali ispred ulaza Oficirskog doma, premijer Vučić je ušao u zgradu na sporedni ulaz, a pre početka sastanka učesnici su ga pozdravili velikim aplauzom. Posle sastanka Vučić je na konferenciji za novinare istakao da je zadovoljan smeštajem u kasarni i da mu omogućava da se nesmetano i slobodno kreće i razmišlja u jutarnjim i večernjim časovima.

Gradimo više kilometara autoputa nego u Brozovo vreme

Premijer Srbije je istakao i da Srbija gradi više kilometara autoputa nego što se gradilo u vreme Josipa Broza Tita i najavio da će već za dvadesetak dana biti otvoreno oko 10 kilometara Koridora 10 od Proseka do Crvene Reke. 

Radovi na južnom kraku Koridora 10 su u toku, dodao je Vučić i objasnio da se radi na preostalih 28,5 kilometara u Grdeličkoj klisuri, i da ostaje još nepunih 10 kilometara Levosoje – Srpska Kuća, ali da će i to biti završeno u kratkom vremenskom periodu.

Na Koridoru 11 već 31. oktobra otvoriće 44 km autoputa od Ljiga do Preljine.

“Srbija gradi autoputeve, istočni i južni krak Koridora 10 i već iza 6. novembra oko 10 km ću otvoriti od Proseka do Crvene Reke. Pre kraja 2016. godine biće otvorena i deonica od Pirota do Dimitrovgrada, kao i da ostaje da se završi deo kod tunela Bancarevo od 12 km i obilaznica oko Dimitrovgrada na istočnom kraku Koridora 10″, dodao je Vučić.

Sastanak u Oficirskom domu

Premijer je rekao da je vlada izdvojila i dodatnih dve milijarde dinara za različite potrebe.

Vucic“Računali da vam pomognemo u revitalizaciji i uređenju centralnih gradskih sredina, naročito starog jezgra Vranja, centra Niša, Leskovca, da vidimo da li ima potrebe za to u Pirotu, i za Prokuplje”, rekao je Vučić i dodao da bi ta sredstva trebalo da bude isplaćena najkasnije do kraja januara i to dve trećine u ovoj, a ostalo sledeće godine.

Vučić je dodao da za Niš biti izdvojeno oko 200 miliona dinara, a novac će biti iskorišćen za rekonstrukciju fasada u Nišu. Po 50 miliona dobiće Vranje, Leskovac, Prokuplje i Pirot.

“Kroz programe ministarstava uložićemo dve miliajrde dinara, to je ogroman novac za razvoj juga Srbije. Na primer ulaganja u Klinički centar u Nišu su ukupno 35 miliona evra, plus 15 miliona evra za medicinsku opremu i to će biti Klinički centar kakav ni Beograd danas nema”, dodao je Vučić.

Premijer je rekao i da će vlada videti šta može da uradi od novca Ministarstva turizma za Bujanovačku, Vranjsku, Zvonačku i Kušumlijsku banju, koja ima 16.000 metara kvadratnih hotelskog prostora, kao i za Lukovsku i Prolom banju. Najavio je i velika ulaganja u Nišku Banju.

Novinarske ekipe

Vučić je rekao i da će tokom sedam dana na jugu Srbije sam posetiti 16 opština, dok će ministri Vladi Srbije obići ukupno 34, kako bi se što bolje upoznali sa njihovim problemima.

“Vlada mora biti kancelarija i za predsednike opština, ne da bi im izlazili u susret za svaki zahtev, ali tamo gde možemo da pomognemo, da to i uradimo”, rekao je premijer Vučić.

Novinarima je potvrdio da će tokom celog jednog popodneva razgovarati sa građanima iz Niša i Leskovca, ali da ne postoji mogućnost da svi budu primljeni na razgovor zbog obaveza i ograničenja vremena koje ima na raspologanju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com