Društvo

Više od 250 Nišlija bilo na prijemu kod gradonačelnika Niša

Od jula, od kada je uvedena praksa da predstavnici gradske vlasti imaju direktnu komunikaciju sa građanima, o svojim problemima sa timom gradonačelnika Niša razgovaralo je oko 250 Nišlija. Svoj red na prijem u Gradskoj kući trenutno čeka njih oko 400, izjavila je za Niške Vesti, članica Gradskog veća, resorno zadužene za socijalnu zaštitu, Tijana Đorđević Ilić. Kako je istakla, oko 50 odsto zahteva je rešeno, dok je za ostale zahteve, uglavnom socijalne prirode, pokrenut postupak rešavanja sa nadležnim gradskim upravama, preduzećima, ustanovama i institucijama.

Nišlije koje je tim gradonačelnika do sada primio najviše su se žalile na besparicu i od Grada traže materijalnu podršku i pomoć oko zaposlenja. Kako bi rešili svoja egzistencijalna pitanja javljaju se i građani koji imaju velika dugovanja za struju, zatim oni koji žele da reše neki imovinski ili komunalni problem, koji nije lični nego pogađa veći broj ljudi, kaže većnica Tijana Đorđević Ilić.

“Za dva meseca našem timu, koji čini prvi čovek Grada, resorni većnici kao i predstavnici 20 javnih preduzeća, institucija i ustanova, obratilo se 700 građana, a do sada smo razgovarali sa njih 250. Svi će doći na red i biti primljeni na razgovor, molim ih za strpljenje. 50 odsto zahteva smo uspešno rešili, a ostali su u procesu rešavanja. Pojedine probleme građana je nemoguće odmah rešiti, potrebno je vreme, ali intenzivno radimo na tome da svima pomognemo”, ističe članica tima za prijem građana, Tijana Đorđević Ilić.

Nišlije uglavnom nemaju primedbi na rad nadležnih instuticija i da zbog toga nisu mogli da reše svoje životne probleme, koliko je nemoći među njima, kaže većnica i dodaje da je zabrinjavajuće što se javljaju i građani sa velikim porodičnim problemima, među kojima su i žene koji trpe nasilje u porodici.

“Zbog toga, između ostalih, imamo odličnu saradnju sa nadležnim gradskim upravama, Centrom za socijalni rad “Sveti Sava” i Sigurnom kućom u Nišu. Trenutno radimo na licenciranju Sigurne kuće, , što je i naša obaveza prema Pravilniku i standardu za pružanje usluga socijalne zaštite, donetim 2013. godine, a po kome je do maja ove godine trebalo da se podnese Zahtev za izdavanje licence“, objašnjava gradska većnica.

tijana 3

Grad Niš izmirio je sva dugovanja porodiljama, isplaćene su sve zaostale stipendije studentima i đacima, a ugrožene kategorije stanovništva dobile su zaostalu jednokratnu pomoć. Za te namene iz gradske kase izdvojeno oko 15 miliona dinara.

„Ovo je prvi put da se odvoje ovolika sredstva za socijalnu zaštitu Nišlija i trudićemo se da uspostavimo dinamiku ovih isplata odnosno da bude redovna“, kaže za Niške Vesti, Tijana Đorđević Ilić.

U Gradskoj kući podsećaju da je prijem za građane, koji su se prethodno prijavili za direktan susret sa gradonačelnikom, svakog ponedeljka od 6 sati.

„Moja vrata su svakodnevno otvorena za sve građane. Dnevno se u mojoj kancelariji nađe od deset do petnaest Nišlija“, kaže gradska većnica i dodaje da se svi preuzeti zahtevi kontinuirano prate i da se građani blagovremeno obaveštavaju o rešenjima njihovih problema.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com