Društvo

Sigurna kuća otvara SOS liniju za decu i mlade

U okviru Sigurne kuće u Nišu u ponedeljak 29. januara biće otvorena SOS linija za decu i mlade "Delini".

Stručni savetnici Sigurne kuće biće na raspolaganju mladima posredstvom telefona 0800/000 803, svakog radnog dana od 8 do 15 časova.

Direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić kazala je da će putem telefona deca i mladi do 18 godina moći da dobiju savete za probleme sa kojima se susreću poput usamljenosti, promene sredine, gubitka člana porodice, razvoda roditelja i porodičnog nasilja.

“Deca će moći sa savetnicima da podele svoje probleme, misli i osećanja, a savetnici će se truditi da im pruže podršku, da razumeju problem, situaciju u kojoj se dete nalazi i okolnosti koje su prethodile pozivu. Zajedno sa detetom nastojaće da nađu najbolji način da se problem reši”, objasnila je Šćekić.

Foto: Sonja Šćekić

Ona je istakla da će linija biti anonimna tako da deca i mladi koji pozivaju broj neće govoriti svoje lične podatke, ime, prezime i adresu i razgovori neće biti snimani.

“Ukoliko roditelji vide da je dete pozvalo ili pozivalo SOS liniju, moći će da pozovu broj 0800/000 803. Taj poziv će naravno biti prihvaćen i roditelji će biti saslušani, ali će biti upućeni da problem reše uz pomoć relevantnih, za taj problem zaduženih institucija”, kazala je Šćekić.

Prema njenim rečima, savetnici koji će se javljati na telefon neće prijavljivati policiji ukoliko deca i mladi budu prijavljivali nasilje.

“Savetnici će biti tu da saslušaju dete, a tokom razgovora videće koja je to odrasla osoba u njegovom neposrednom okruženju u koju dete ima poverenja, koja će prijaviti eventualno nasilje”, istakla je Šćekić.

Ona je naglasila da su savetnici Sigurne kuće završili akreditovani program za dečje savetnike i sva deca i mladi koji budu pozivali SOS liniju sigurno mogu da računaju na njihovo razumevanje i empatičnost.

Šćekić je podsetila da je Sigurna kuća u Nišu septembra prošle godine otvorila Savetovalište za decu žrtve nasilje, prvo i za sada jedino u Srbiji.

“Zadatak savetovališta je pre svega pružanje terapeutskih usluga deci koja su na žalost bila žrtve nasilja. Naši terapeuti sa decom imaju psihoedukativne i savetodavne razgovore, u koje su sve vreme uključeni i roditelji”, objasnila Šćekić.

Ona je kazala da će Savetovalište za decu žrtve nasilja od februara krenuti i sa preventivnim aktivnostima, tako što će edukovati učenike koji će biti vršnjački edukatori i koji će organizovati radionice u niškim školama na temu prevencije nasilja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com