Društvo

Niški učitelji malim pacijentima, donose znanje i puno ljubavi

Kada je dete u postelji iz nekog razloga, najčešće zdravstvenog, pored brige roditelja oko ozdravljenja postoji i bojazan da će dete izgubiti mnogo od nastave i da kasnije neće moći da uhvati korak sa vršnjacima.

Mnogi roditelji u Nišu i ne znaju da niška Osnovna škola „Branko Miljković“ jedina je u gradu  organizuje nastavu za decu u bolnici, kao i patronažnu nastavu za onu decu koja moraju da budu kod kuće.

Bolnička nastava danas se sprovodi na četiri klinike niškog Kliničkog centra.

Mi patronažnu nastavu sprovodimo od sedemedesetih godina ali smo bolničku nastavu uveli od 2015. godine. Mi smo jedina škola u regionu koja ima mešovitu nastavu. U Beogradu i Novom Sadu postoije samo škole sa bolničkom nastavom a mi radimo redovnu, bolničku i patronažnu nastavu”, kaže Biljana Rakić, administrator bolničke i patronažne nastave u OŠ “Branko Miljković”.

Za ove dve godine od kada se sprovodi bolnička nastava čak 60 mališana pohađalo je časove koje su im držali učitelji ove niške škole.

Foto: Niške Vesti

“Trenutno bolničku nastavu pohađa 11 učenika koji su pacijenti na dečijim odeljenjima Kliničkog centra. Roditelji su zadovoljni a mi u dogovoru sa njima organizujemo časove”, kaže Rakić.

Mama Ana Tomić koja sa sinom inače sa Kosova, trenutno boravi na niškoj klinici potvrđuje da joj ovaj vid nastave odgovara.

“Program koji sprovodi OŠ “Branko Miljković” sa koordinatorkom Biljanom Rakić ispunila je sva moja očekivanja. Dete je i u bolničkom okruženju nastavilo sa redovnom nastavom i tako smo uspešno savladali školske obaveze a samim tim je i nama majkama znatno lakše… Sve pohvale za ljude koji su deo ovog programa i koji sebe nesebično daju našoj deci”, kaže zadovoljno Tomić.

Nekada je ovaj vid nastave organizovan samo za decu nižih razreda, danas i nastavnici odlaze “na vrata” malim pacijentima.

Nastava za mališane do četvrtog razreda organizovana je jedan na jedan i traje dnevno po sat vremena, dok je nastava za više razrede organizovana na dva sata.

“Kada dete ovaj vid nastave pohađa duže od četiri nedelje, onda radimo prevodnicu sa matičnom školom, ocenjujemo dete i ocene šaljemo matičnoj školi, što u mnogome olakšava detetu povratak u školu, jer ga odmah ne sačekaju testovi. Kada je nastava kraća od četiri nedelje, matična škola dobija potvrdu da je učenik pohađao bolničku nastavu”, kaže administrator bolničke i patronažne nastave Biljana Rakić.

Bibliotekarka ove niške škole Dragana Glavašević redovno obilazi mališane u niškom Kliničkom centru koji pohađaju bolničku nastavu i menja knjige, na radost mališana. Nisu to uvek lektire, već i knjige po njihovoj želji, a često mališani dobiju i slikovnice koje ih uvesele.

Patronažnu nastavu trenutno ova škola obavlja za jednu učenicu, jer kaže Rakić, niški roditelji i ne znaju da mogu svojoj deci da obezbede ovaj vid nastave.

Zadovoljne mame i medicinske sestre sa dečijih odeljenja pomažu oko organizacije nastave, tu su i vaspitačice Predškolske ustanove “Pčelica” koje pomažu oko domaćih zadataka mališana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com