Društvo

Uređen prostor oko biste Branka Miljkovića. Pomogli i đaci

Eko škola OŠ “Branko Miljković” Niš uključila se u partnerski projekat sa “Radnom akcijom Delijski Vis” i tako nastavila sa aktivnostima u cilju podizanja ekološke svesti đaka.

Ovih je dana rešen i problem obolelih vrba koji postoji godinama i čuje su grane pretile da padnu pri naletu vetra i nanesu štetu. Urađeno je i više od toga. Uređen je prostor oko biste Branka Miljkovića, pesnika čije ime škola sa posnosom nosi jer je jedina u Srbiji sa tim imenom. Sada prostor podseća na mini park.

Kraj murala Branka Miljkovića zasađeno je 27 tuja koje simbolišu godine života prerano stradalog pesnika. U školi kažu da je ovo početak saradnje sa Udruženjem “Radne akcije Delijski Vis” na očuvanja planete. Pridružili su im se i radnici JKP ‘’Mediana’’ koji su stalni saradnici Udruženja Radne akcije Delijski Vis.

‘’Zadatak Udruženja Radne akcije Delijski Vis je bio da popravi i klupe u školskom drvorištu ali i da okrečimo zidove kako bi prekrili grafite koji se tu nalaze i narušavaju lep izgled škole. Sadimo i 27 tuja u čemu će nam pomoći učenici ove škole koji su se priključili akciji’’- kaže Milan Spasić, volonter Udruženja Radne akcije Delijski Vis.

 

Radnici JKP ‘’Mediana’’ su tu da pomognu čišćenje svojom mehanizacijom, ali su ovog puta pomogli i oko sadnje tuja smaragd.

‘’Pravimo živi zid čiji je zadatak da napravi barijeru između ulice i škole, da ublaži buku i smanji prašinu koja dolazi sa ulice’’- kažu iz JKP ‘’Mediana’’.

 

Oni dodaju da je za njih najvažniji posao bio uklanjanje tri rizična stable, u pitanju su dve vrbe i jedna breza koje su se nalazile kod ulaza škole i biste Branka Miljkovića i koja su bila rizična za decu zbog pucanja dotrajalih grana.

Akciju su pomogli i učenici za koje je ovo bila značajna lekacija o očuvanju životne sredine koju su oni sami ispisali.

‘’Jedna smo od retkih škola koja je EKO, odnosno nosioci smo zelene zastave. Ekološke radionice i ekološke radionice se sprovode već godinama. Na taj način se podiže svest kod dece o tome da je ekologija važna a očuvanje planete je naša budućnost’’- istakla je direktorka škole Tijana Randjelović.

 

Projekat se nastavlja i naredne nedelje kada će članovi Udruženja Radne akcije Delijski Vis podeliti eko cegere, a biće održana i interaktivna radionica sa učenicima škole Branko Miljković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com