Kultura

Nagrada „Branko Miljković“ uručena pesniku Bojanu Vasiću

Jedna od najvažnijih i najtrajnija niška nagrada u oblasti književnosti, nagrada „Branko Miljković“ uručena je danas pesniku Bojanu Vasiću za zbirku pesama „Udaljavanje“. Vasićeva knjiga proglašena je za najbolju u konkurenciji više od 100 knjiga objavljenih u 2022. godini, a pristiglih na konkurs koji je organizovao Niški kulturni centar.

Zahvaljujući se na dobijenoj nagradi Bojan Vasić je kazao da je doba pesnika zauvek prošlo, a kod nas je trajalo od jednog Branka (Radičevića) do drugog Branka (Miljkovića).

„Danas ovde i sami vršimo malo hodočašće, koliko Miljkoviću tako i samoj poeziji, 52. put po redu obajsni njegovom dugom senkom. Branko Miljković se svojom tragičnom sudbinom upisao u budućnost. Smrt je zaokružila delo koje ga je učinilo besmrtnim. Oni koji su poeziji posvećeni, često i sami ne znajući zašto, uvek će u njemu imati uzor i iznova će generacije za generacijom mladih pisaca i čitalaca fascinirano dizati žive stihove iz korica njegovih knjiga“, naglasio je Vasić.

Predsednica žirija dr Jelena Mladenović istakla je da nagrađena poetska zbirka knjiga neprestanog kretanja, čak i kada je ono potpuno nemoguće, kada je zaustavljeno, kada je određeno samo mestom u koloni, u jednom nikada dovršenom tranzitu.

Mladenović je kazala da je pesnik ranije birao da stihovima i jezikom kreativno koristi nadrealističku tradiciju, ali se u knjizi „Udaljavanje“ vraća simbolističkim praksama. Ona je podsetila da je žiri o nagradi „Branko Miljković“ o nagradi odlučio još aprila i rekla da se ne oseća „prijatno“ što se nagrada uručuje pesniku poslednjih dana decembra.

Gradska većnica resorno zadužena za kulturu Adriana Anasatasov je, prilikom svog obraćanja okupljenima na svečanosti u Gradskoj kući, odgovorila na kritike predsednice žirija rekavši da se nagrada „Branko Miljković“ uvek uručuje krajem godine.

„Vaš posao je samo da radite lepe stvari, a mi se bavimo i nekim manje lepim i tehničkim stvarima. Kritiku ne shvatam lično, ali upućujem je i sebi i organizatoru dodele nagrade Niškom kulturnom centru u nadi da se to više neće ponoviti“, izjavila je Anastasov.

Nagradu “Branko Miljković“ dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture, a organizator dodele je Niški kulturni centar. Nagrada se sastoji se od povelje, statuete i novčanog iznosa, a u žiriju su osim Jelene Mladenović bili i pesnici Petar Matović i Miodrag Raičević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com