Društvo

GODIŠNJICA FILOZOFSKOG FAKULTETA: Najavljena još dva nova departmana

Dan Filozofskog fakulteta u Nišu, koji ove godine slavi 47 godina rada, protekao je u znaku podele indeksa prvoj generaciji studenata na tek otvorenom Departmanu za nemački jezik i književnost. Održana je i svečana sednica na kojoj su dodeljene nagrade najboljim studentima na osnovnim i master studijama, kao i jubilarne nagrade zaposlenima.

Za svečanu akademiju je pripremljen bogat umetnički program, a indekse prvoj generaciji studenata nemačkoh jezika uručio je šef odeljenja za kulturu Ambasade SR Nemačke u Beogradu Kristijan Rajsmiler.

Prisutne je pozdraviti dekanica profesor dr Natalija Jovanović, kao i rektor Univerziteta u Nišu profesor dr Dragan Antić, zamenik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za visoko obrazovanje docent dr Bojan Tubić i profesor dr Dimitar Denkov, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, koji je govorito u ime zajednice filozofsko-filoloških fakulteta jugoistočne Evrope osnovane prošle godine na inicijativu dekanice dr Natalije Jovanović.

“Danas je veliki dan za Filozofski fakultet zato što smog a dočekali sa 31 studijskim programom, sa jednim novim studijskim programom, a to je program za nemački jezik i književnost. Za dve godine smo akreditovali dva kapitalna studijska programa jer od prošle godine upisujemo studente i na programu socijalna politika i socijalni rad”, kazala je Natalija Jovanović.

Govoreći o planovima za budućnost dekanica Natalija Jovanović je najavila i otvaranje novih studijskih programa.

“U planu je otvaranje dvogrupe za francuski i španski jezik i jedna grupa na programu specijalne edukacije”, istakla je ona.

Među zvanicama su i predstavnici ambasada, gradskih institucija i ustanova, predstavnici univerziteta iz zemlje i regiona, kao i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i scoijalna pitanja, direktori osnovnih i srednjih škola u Nišu i regionu i predstavnici brojnih institucija u zemlji sa kojima je Fakultet ostvario uspešnu saradnju.

“U ministarstvu smatramo da svi regioni u Srbiji treba ravnomerno da se razvijaju i da su smerovi koji su potrebni ovom regionu sa pravom otvoreni na ovom fakultetu”, kazao je dr Bojan Tubić, zamenik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za visoko obrazovanje. “Poseno je značajan departman za nemački jezik jer oni nedostaju našoj zemlji, a od znala je da se školuje ovaj kadar jer doalze strani investitori koji će zahtevati ponavanje i ovog jezika”.

Dragan Antić, rector Univerziteta u Nišu čestitao je fakultetu godišnjicu rada i istako da se radi o fakultetu koji je prepoznatljiv u svetu.

“Filozofoski je jedan od najvećih fakulteta u Nišu značajno utiče na razvoj društva uopšte. Nedavno je dobio i novu studijsku grupu za germanistiku što je dugo očekivano. Sada i u Nišu studenti mogu da stiču znanja iz germanitike i budu od velike koristi kada sutra privreda započne saranju sa nemačkim firmama i kompanijama”, kazao je Antić.

On je dodao da se Filozofski fakultet dinamički razvija i to je dobro za Univerzitet ali i grad, pa is am region.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com