Društvo

Obeležen dan Treće brigade Kopnene vojske

U kasarni Knjaz Mihailo u Nišu obeležen je dan treće brigade Kopnene vojske Republike Srbije. Svečanosti su prisustvovali predstavnici grada, eparhije niške, policije, bivši radnici i predstavnici Vojnih udruženja u Nišu. Ove godine nije bilo vojnog defilea, jer se veliki broj pripadnika te brigade i opreme nalazi na srpsko-bugarskoj i granici sa Makedonijom koje se obezbeđuju od velikog broja migranata koji dolaze iz ratom zahvaćenih područja.

Sedmog oktobra 1912. godine posle izvršene smotre i polaganjem svečane zakletve uz pukovsku muziku, Drugi pešadijski puk „Knjaz Mihailo prvog poziva“ izvršio je marš od Prokuplja do Srpsko-turske granice kod Preševa i poveo narodno oslobodilačke ratove Srbije od 1912. do 1918. godine. Taj datum uzima se za dan Treće brigade Kopnene Vojske koja je nastavljač tradicije čuvenog Gvozdenog puka.

„Gvozdeni puk je vojevao na bojnom polju Kumanova, Kozjaka, Bitolja protiv turaka, Bregalnice, Crvene Reke, Kajmakčalana protiv bugara, zatim Kremenice, Loznice, Niša i Beograda protiv Austrijanaca i Nemaca. U burnim vremenima se do slobode dolazilo oružjem i oduzetim životima koja za srpski narod predstavlja najveću svetinju“, rekao je brigadni general Mile Jelić, komandant Teće brigade Kopnene Vojske Republike Srbije.

222222222222

Komandant Kopnene vojske general potpukovnik Milosav Simović rekao je da je Vojsci Srbije potrebna bolja oprema, više ljudi, a osposobljenost je nešto na čemu će se raditi i dalje i biti pravi naslednik Drugog pešadijskog puka “Knjaza Mihaila“ – Gvozednog puka.

„Želim da u narednom periodu budete stručni kao što ste bili do sada i da sve urađene zadatke izvršite na najbolji mogući način u šta lično ne sumnjam“, naglasio je general potpukovnik Milosav Simović.

333333333333333

U prethodnih godinu dana operativna sposobnost Treće brigade Kopnene vojske održavana je na zavidnom nivou sa težištem na osposobljavanju komandi jedinica. Ističe se saradnja sa 36 tenkovski bataljonom u sastavu ekipe Kopnene vojske nadmetali na Međunarodnom takmičenju tenkovski biatlon 2016. u Rusiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com