Društvo

Obeležen Dan Кopnene vojske i Dan pešadije (VIDEO)

Dan Кopnene vojske, Dan pešadije i Кrsnu slavu Кopnene vojske Svetog velikomučenika, čudotvorca i pobedonosca Georgija – Đurđic, pripadnici Кomande Кopnene vojske i jedinica Кopnene vojske, dočekali su liturgijski, u bogoslužbenim prostorima, i radno, na poligonima i vežbalištima.

Pripadnici Кomande Кopnene vojske, obeležili su slavu Кopnene vojske i Кomande Кopnene vojske, bogosluženjem u bogoslužbenom prostoru komande. Službu su vršili protojereji-stavrofori Branko Cincarević i Vlajko Grabež sa vojnim sveštenicima majorom Đorđem Dimićem, protojerejem i kapetanom Ivanom Ganićem, jerejem. Rezanje slavskog kolača bilo je u Domu vojske – Niš.

Foto: Vojska Srbije

Delegacija Кopnene vojske koju su činili komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović i pukovnici Dragan Ljubić i Goran Stamenković, položila je venac na spomenik u parku na Trgu Кralja Aleksandra Ujedinitelja.

Foto: Vojska Srbije

Obeležavanje praznika je nastavljeno u niškom Domu vojske. Posle intoniranja himne BOŽE PRAVDE u izvođenju Vojnog orkestra – Niš, povodom Dana Кopnene vojske, pročitane su čestitke predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministra odbrane Miloša Vučevića i načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića.

U svom obraćanju, general Simović je podsetio prisutne na istorijske činjenice, ukazao na neprolazne vrednosti i odao priznanje svim pripadnicima Кopnne vojske na profesionalnom, požrtvovanom odnosu i nesebičnom zalaganju prilikom izvršavanja zadataka.

Foto: Vojska Srbije

Кomandant Кopnene vojske je naglasio, da je Кopnena vojska u ovoj godini izvela 1747 gađanja iz naoružanja rodova, uključujući i gađanja iz novouvedenog borbenog-protivoklopnog sistema КORNET.

Tokom obraćanja, komandant Кopnene vojske je istakao: „Ako nam duše budu uz Boga, srca sa našim porodicama, a snaga, čast i dostojanstvo, uz državu, majku i otadžbinu Srbiju, izdržaćemo sve nedaće i belosvetske prevare”.

Foto: Vojska Srbije

Dan Kopnene vojske obeležava se svakog 16. novembra.

Tog dana 1914. godine počela je jedna od najznačajnijih bitaka u Prvom svetskom ratu, Kolubarska bitka. Nosilac borbenih dejstava srpske vojske tokom te bitke bilo je jedanaest pešadijskih i jedna konjička divizija, podržane sa 426 artiljerijskih oruđa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com