Obrazovanje

Završetak nastave za osnovce do kraja maja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević saopštio je danas da će većini đaka osnovnih škola ocene biti zaključene do kraja maja, kada se i završava nastava.

Šarčević je u izjavi za agenciju Tanjug naveo da će mali maturanti imati još jednu probu završnog ispita 1. juna, s tim što će dva testa raditi od kuće, a test iz matematike radiće 2. juna u školi.

Prva nedelja juna u školama biće rezervisana samo za osmake. Škole će biti otvorene od 8 do 20 časova, a đaci će po odeljenjima dolaziti u različito vreme, precizirao je on.

Prema njegovim rečima, u ponedeljak, 1. juna, osmaci donose đačke knjižice, sliku i sve što treba da se registruju za malu maturu, koja će biti održana 17, 18. i 19. juna, a sa sobom će poneti dva testa – srpski (maternji) jezik i kombinovani test, koje će raditi kod kuće.

Te testove će popunjavati samostalno kod kuće da bi još jednom proverili svoje znanje i tipove zadataka koji će biti na završnom ispitu, objasnio je ministar i ukazao na to da su na onlajn probi male mature zadaci bili zatvorenog tipa – na zaokruživanje, dok će na završnom ispitu polovina pitanja biti otvorenog tipa – da odgovore, odnosno dopišu rešenje.

Šarčević je rekao da 2. juna učenici u školu vraćaju urađene testove, a u učionicama, opet u različito vreme, rade probni test iz matematike, pri čemu je cilj da učenici osete atmosferu završnog ispita, kako će izgledati raspored po učionicama, šta je dozvoljeno da ponesu sa sobom.

On je naglasio da će sve škole pre dolaska učenika biti dezinfikovane, a obezbeđena je i zaštitna oprema.

Za popravljanje ocena, kako je naglasio, osmaci imaju tri dana 3, 4. i 5. jun, a od 6. juna počinje pripremna nastava, i to prvog dana onlajn na RTS planeta, a od 8. do 16. juna imaju pripremu u školi za one koji to žele.

Mala matura polaže se 17, 18. i 19. juna i to prvog dana srpski (maternji jezik), drugog dana matematika, a trećeg kombinovani test.

Probni testovi, testovi za malu maturu, kao i rezervni testovi već su odštampani u štampariji Zavoda za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja, saopštio je on i dodao da je probni test distribuiran školskim upravama i direktori škola su ih već preuzeli, dok se testovi za malu maturu čuvaju pod ključem.

Šarčević je napomenuo da je za učenike od petog do sedmog razreda predviđeno da od 8. do 16. juna popravljaju ocene u školi.

U srednjim školama, kako je podvukao, prvi će u učionice ući maturanti koji će 1, 2. i 3. juna popravljati ocene, a od 4. do 6. juna polažu veliku maturu – grupu predmeta i odbranu rada.

Prema njegovoj oceni, maturanti imaju dovoljno vremena do 24. juna, kada počinje upis na fakultete, a tek kada maturanti napuste školu, niži razredi će imati priliku za popravljanje ocena, odnosno od druge nedelje juna.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com