Društvo

Gejo: Sitni problemi na polaganju male mature u Nišu

Prvi dan završnog ispita za male maturante protekao je bez većih problema u Nišu potvrdio je za Niške Vesti Dragan Gejo, načelnik Školske uprave Niš. Danas su učenici osmog razreda polagali test iz srpskog jezika.

Mali maturanti su na raspustu već dve nedelje kako bi imali više vremana da se spreme za test. Učenici su prvo polagali srpski, sutra matematiku a u petak kombinovani test koji obuhvata poznavanje gradiva iz Fizike, Hemije, Biologije, Geografije i Istorije.

“Današnje testiranje je prošlo odlično u čitavom Nišavskom okrugu, bez većih problema. Jedini problem koji se desio je da se jednom od učenika pocepala omotnica, što je zabrinulo učenika da li će sve biti u redu prilikom skeniranja i bodovanja testa, ali to je jedan od hiljada testova”, izjavio je Dragan Gejo, načelnik školske Uprave Niš.

Osmaci kažu da je današnji test iz srpskog bio lakši nego probni. Ono što ostaje da sačekamo jeste sutrašnje polaganje koje pomalo plaši đake osmih razreda jer je prema njihovim rečima matematika bila na probnom polaganju “preteška”. Nadležni su najavili da su testovi iz srpskog i matematike za nijansu lakši nego na probnom.

Otvorena pitanja koje učenik mora sam da popuni pregledavaće nastavnici, a većinu zatvorenih će sami računari. Dodali su da je ovakav vid proveravanja i skeniranja testova  uveden kako bi se smanjile greške pri bodovanju i kako učenici ne bi bili oštećeni.

“Preliminarni rezultati će biti 27. juna, gde se mogu uložiti prvostepene žalbe, 28. konačni rezultati, zatim popunjavanje lista želja, dok će se upis u srednje škole biti 12. jula” , završio je Gejo.

Za tri dana testitanja ukupno će se pregledati 33.000 testova,  a samo danas ukupno pregledati 11.000 testova, uključujući testove iz Leskovca, Pirota, Zaječar, Kladova.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com