Društvo

Sve je spremno za polaganje male mature

Završni test ili mala matura za osnovce počinje sutra, 23. juna, sa početkom u 9 časova i trajaće do 11. Malu maturu će ukupno polagati 2500 niških osnovaca, a 3500 iz čitavog Nišavskog okruga.

Mali maturanti su na raspustu već dve nedelje kako bi imali više vremana da se spreme za test. Učenici će i ove godine polagati test iz srpskog jezika, matematike i kombinovani test koji obuhvata poznavanje gradiva iz Fizike, Hemije, Biologije, Geografije i Istorije.

Testiranje će trajati tri dana te će prvog dana polagati test iz maternjeg jezika, drugog test iz matematike, zatim kombinovani test.

Dragan Gejo, načelnik Školske uprave Niš

“Sve je spremno za sutrašnje polaganje mature, imamo ogroman posao. Zadaci su prilagođeni njihovom uzrastu, maturani su već imali probni test kao i svake godine. Sutra će polagati ukupno 2 500 niških osovaca, a 3 500 iz čitavog Nišavskog okruga. Pregledaćemo ukupno oko 33 000 testova, uključujući Zaječarski, Borski i Pčinsjki okrug. Novo je to da se testovi skeniraju i šalju za Beograd, a nastavnici će pregledavati samo manji deo testa”, rekao je Dragan Gejo”, načelnik Školske uprave za Niške Vesti.

Otvorena pitanja koje učenik mora sam da popuni pregledavaće nastavnici, a većinu zatvorenih će sami računari. Dodali su da je ovakav vid proveravanja i skeniranja testova  uveden kako bi se smanjile greške pri bodovanju i kako učenici ne bi bili oštećeni.

“Preliminarni rezultati će biti 27. juna, gde se mogu uložiti prvostepene žalbe, 28. konačni rezultati, zatim popunjavanje lista želja, dok će se upis u srednje škole biti 12. jula” , završio je Gejo.

Proveru u svakom trenutku vrši dva ovlašćena profesora, u slučaju nejasnoća, biće ih tri.

Svim osnovcima, redakcija Niških Vesti sutra želi sreću!

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com