Društvo

Zasađena JORGOVAN BAŠTA u naselju Delijski Vis

Pored igrališta Ženskog fudbalskog kluba Mašinac u ulici Ljubomira Nikolića, u naselju “Delijski Vis”, nakon međunarodne akcije mladih dve partnerske opštine, opštine Pirdop u Bugarskoj i Gradske opštine Palilula Niš, otvorena je “jorgovan bašta”.

Prve sadnice jorgovana zasdadili su predsednici dve opštine , Angel Gerov (Pirdop) i Bratislav Vučković ( GO Palilula) sa saradnicima. Kako je najavljeno, uskoro će u opštini Pirdop u Bugarskoj biti promovisana “Palilulska jorgovan bašta”

Ideja, koja je nastala kao rezultat jednogodišnje uspešne saradnje dve opštine na projektu „Zajedničke inicijative za zaštitu prirode kroz poboljšanje kvaliteta vazduha, zemljišta i vode u prekograničnom regionu“, (sufinansirala je Evropska unija kroz Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija), po rečima predsednika opštine Palilula Bratislava Vučkovića dobila je novu dimenziju.

Dogovoreno je da se i nakon završetka ovog projekta saradnja dve opštine nastavi. Jedan od brojnih predloga, koji su potekli radom na projektu bio je da se u znak uspešne saradnje u opštinama Palilula i Pirdop, na određenim lokacijama zasade sadnice jorgovana i da nove “zelene površine” ponesu naziv partnerske opštine. Na određenoj lokaciji, u naselju Delijski vis biće zasađene sadnice jorgovana. Aktivnost je podržao Grad Niš – JKP Mediana (Sektor zelenilo) i EKOpolis-Medijska ekološka mreža Srbije.

Zaštita životne sredine je osnova za budući razvoj i održiv rast prekograničnog regiona. Nakon sprovedenih projektnih aktivnosti koje promovišu zaštitu prirode i prirodnih resursa, ovaj vid građanskog aktivizma, uz podršku lokalne zajednice, zaslužuje pažnju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com