Društvo

Zamena individualnih ložišta u 35 niških domaćinstava

U Gradskoj kući danas su uručeni ugovori građanima koji su ostvarili pravo na subvencije u kupovini kotlova na gas i pelet, kao i na priključenje na sistem daljinskog grejanja. Podelom ugovora završen je treći ciklus dodele subvencija za zamenu individualnih ložišta u 35 niških domaćinstava.

Prema rečima gradonačelnice, zahvaljujući sredstvima Ministarstva zaštite životne sredine i Grada prošle i ove godine u 182 domaćinstva ugašena su ložišta na čvrsto gorivo.

“Pozivam vas takođe da aplicirate i u narenim pozivima koje će Grad raspisivati sa ministarstvima, verovatno sa Ministartsvom energetike. Želim vam da u zdravlju sa svojim članovima porodice koristite ove subvencije, da budete zadovoljni i hvala što, zajedno sa svim sugrađanima, menjamo svest o tome koliko nam je važno da zaštitimo životnu sredinu i vazduh u našem gradu. Nažalost, veće je interesovanje za zamenu stolarije nego individualnuh ložišta. Verujem da ćete motivisati i komšije da se jave na slične konkurse. Imajte na umu da je država ograničila cenu peleta i da se sada zna fiksna cena, tako da se nadam da ćemo i jesen dočekati kako treba i prebroditi svetsku ekonomsku krizu”, poručila je gradonačelnica.

Ivan Pavlović iz KLER-a smatra da je ovo jedan od iskoraka koje Grad Niš pravi kako bi kvalitet vazduha bio na većem nivou nego prošle godine.

“Ulažemo dosta napora u pravcu smanjenja zagađenja vazduha. Izdvojili smo dosta sredstava za korisnike prethodne i ove godine. Ovo su sredstva koja su zajednička Ministarstva za zaštitu životne sredine i Grada Niša u iznosu od 17,6 miliona dinara i pomogli smo 182 domaćinstva da zamene svoje kotlove efikasnijim, energetski kvalitetnijim i onim koji imaju manje uticaja na životnu sredinu. 35 domaćinstva je ostvarilo pravo na subvenciju u trećem ciklusu, od toga u ukupno 18 domaćinstava za kupovinu kotlova na pelet, 16 za kupovinu kotlova na gas i jedno domaćinstvo za povezivanje na sistem daljinskog grejanja. Prosečan iznos po subvenciji je 80.000 dinara, sem za povezivanje na sistem za daljinsko grejanje, gde je bio do 200.000 dinara”, kazao je Pavlović.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com