Zdravlje

Vučić: U ovoj godini za lečenje dece obolele od retkih bolesti 7,2 milijarde dinara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za lečenje dece obelele od retkih bolesti u ovoj godini predviđen iznos od 7,2 milijarde dinara.

Na svečanosti dodele novogodišnjih paketića toj deci, Vučić je najavio da je osim toga dogovoreno izdavanje vaučera za kupovinu lekova i suplemenata, za rehabilitaciju u banjama, na planinama i na moru kao i isplata jednokratne novčane pomoći od 25.000 dinara a da bi ukupna vrednost tih dodatnih podsticaja trebalo da iznosi “nešto manje od tri miliona evra”.

“U dogovoru sa predsednicom Vlade, ministrima finansija, zdravlja, ministrima Kisić i Selaković, idemo odmah na izdavanje vaučera za kupovinu lekova i suplemenata. To je negde 35.000 dinara po osobi za ovu godinu, ukupno 100 miliona. Idemo i na vaučere za rehabilitaciju, banje, planine i more u Baošićima preko Crvenog krsta. Predlog je da vrednost vaučera bude 50.000 dinara za porodicu a ukupan finansijski efekat 142,5 miliona dinara”, rekao je Vučić posle svečanosti u zgradi Predsedništva u Beogradu.

Najavio je da će u programu “Srbija 2027” država “posebnu pažnju” obratiti na retke bolesti i inovativne lekove.

“Ne može da se dogodi da neki lek bude dostupan pacijentima u regionu a da ne bude dostupan u Srbiji”, kazao je Vučić i najavio da će Srbija pokušati da posle Nemačke i Francuske postane treća zemlja u Evropi u kojoj se primenjuju eksperimentalni lekovi za “decu leptire”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com