Društvo

Uticaj veštačke inteligencije na fotografiju i medije

Da li veruješ svojim očima? Centar za razvoj fotografije organizuje u Nišu konferenciju o uticaju veštačke inteligencije na fotografiju i medije

Revolucionaran uticaj veštačke inteligencije na fotografiju u potpunosti je promenio odnos javnosti prema vizuelnim sadržajima u medijima. Danas je gotovo nemoguće razlikovati pravu fotografiju od realistične slike generisane veštačkom inteligencijom. Lažne slike prete da ugroze ulogu fotografije kao pouzdanog dokaza istine i dovode u rizik kredibilitet medija.  Konferencija se održava u subotu, 16. decembra u Deli prostoru (Davidova 2a), sa početkom u 13 časova.

Centar za razvoj fotografije prepoznao je važnost ovog pitanja i pokrenuo niz konferencija o uticaju veštačke inteligencije na fotografiju i medije. Naredna tribina održava se u Nišu i ponudiće perspektive medijskih urednika, fotografa, fakultetskih profesora novinarstva i fotožurnalistike na jednu od tema koje je ove godine zavredila posebnu pažnju svetske i domaće javnosti.

Učesnici konferencije su Aleksandar Ćirić, fotograf, multimedijalni novinar i urednik portala Pirotske vesti, Saša Đorđević, predsednik UO Medijski istraživački centar Niš, Cvetan Tomčev, fotograf i predavač fotožurnalistike na Univerzitetu u Sofiji, dr Marija Vujović, vanredni profesor na Departmanu za komunikologiju i novinarstvu Filozofskog fakulteta u Nišu i Zvezdan Mančić, direktor Festivala fotografije Vizualizator i predsednik Centra za razvoj fotografije.

Predstavnici medijskih kuća i udruženja novinara ukazuju da je etičko pitanje jedno od najvažnijih kada je reč o upotrebi veštačke inteligencije u fotografiji, kako bi se očuvala pouzdanost medija. Koje su implikacije po uredničku politiku i kako uspostaviti samoregulaciju pri korišćenju alata veštačke inteligencije? Gubi li javnost poverenje u medije ili sve veća zastupljenost sadržaja generisanih veštačkom inteligencijom podstiče njen kritički pristup?

Za fotografe, pitanje autorskih prava ističe se kao najvažnije u doba veštačke inteligencije, o čemu će biti reči tokom debate u Nišu. Kako je produkcija sintetičkih slika uticala na fotožurnalizam i odnos javnosti prema fotografijama koje sreću u medijima nameće se kao još jedna važna tema razgovora. Na koji način se terminološki može napraviti distinkcija između fotografije i lažnih slika? Predstavlja li „promptografika“, vizuelni sadržaj generisan veštačkom inteligencijom, revoluciju ili evoluciju fotografije?

Prisustvo veštačke inteligencije u fotografiji i medijima ima značajnih implikacija i po sistem obrazovanja. Kako profesori novinarstva mogu svojim studentima podići svest o pravilnoj i pravičnoj upotrebi veštačke inteligencije, u trenucima kada su sve brojniji tekstovi generisani ovim alatima?

Centar za razvoj fotografije prethodno je organizovao dve tribine na ovu temu u Beogradu, u okviru međunarodnog Festivala fotogafije Vizualizator. Svetski i domaći stručnjaci u oblasti medijske komunikacije i fotografije tada su ukazali da je razumevanje promena koje upotreba veštačke inteligencije unosi u medijski prostor prvi zadatak u definisanju jasnih koraka za njeno regulisanje.

Konferenciju u Nišu je podržalo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com