DruštvoSport

Uspon na vrh Pogled, na planini Veliki Jastrebac

Planinarsko društvo „Preslap“ organizuje uspon na vrh Pogled (1482 m), na planini Veliki Jastrebac, iz pravca Ribarske Banje, u nedelju, 28.juna 2020.godine, na Vidovdan.

 

“Dužina trase je 9 kilometara u jednom pravcu, a uspon je postepen, uglavnom vodi kroz gustu, stoletnu listopadnu šumu, po stazi koja je izvanredno obeležena. Na nekoliko mesta, staza iz Ribarske Banje ukršta se sa stazom koja vodi iz pravca prevoja Grebac, da bi se dve staze konačno spojile na nekih petnaestak minuta od Pogleda, i na vrh se izlazi širokom stazom. Za uspon je potrebno 4 sata umerenog hoda, zajedno sa odmorima u hodu” ističu u ovom Planinarskom društvu.

Foto: PD Preslap

Odlika planine Veliki Jastrebac je da je to najšumovitija planina na Balkanskom poluostrvu, a po prostranstvu masiva je jedna od najvećih u Srbiji. Najviši vrhovi su Velika Đulica (1491 m) i Pogled (1482 m).

“Do vrha Pogled može se stići i sa prokupačke strane (selo Gornja Rečica) i sa merošinske strane preko prevoja Grebac, i sa kruševačke, kao i iz Ribarske Banje, ali je najlakši i najsadržaniji prilaz vrhu upravo iz Ribarske Banje. Istom stazom, planinari će se spustiti u Ribarsku Banju”, navode.

Foto: PD Preslap

U organizaciji Planinarskog društva „Preslap“, na akciju se polazi u nedelju, 28.juna, u 07:00 sati, sa parkinga tržnog centra „Roda“ u Nišu. Troškovi prevoza su 800 dinara. Svi zainteresovani za učešće na ovom usponu, a iz Niša i okoline su, mogu se prijaviti kod vodiča Planinarskog društva „Preslap“, a to su Miroslav Dokman (telefon: 062205977) i Vladimir Mitrović (telefon: 0642634692). Vodiči će pružiti i sve dodatne informacije i savete oko obuće, odeće i opreme.

Foto: PD Preslap

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com