DruštvoSport

Planinari se za vikend penju na Divnu Goricu kod Bele Palanke

Planinarsko društvo “Preslap”, uz podršku lokalne samouprave Bele Palanke i sela Mokra, organizuje, u nedelju, 5. novembra prvi jesenji uspon od sela Mokra do vrha Divna Gorica (1389 m) na Suvoj planini. Očekuje da ova akcija bude početak jedne važne i lepe tradicije,  promovisanja prirodnih lepota Suve planine sa belopalančke strane ove planine.

Glavni greben Suve planine, prostire se u obliku potkovice, te tako postoje “niška potkovica” i “belopalanačka potkovica” Suve planine, koje se susreću na prevoju Pasarelo. Vrh Divna Gorica je najistaknutiji vrh na “belopalanačkoj potkovici” i nalazi se prekoputa vrha Trem, najvišeg na Suvoj planini.

Zbog svog položaja na samom kraju ogrmonog masiva Suve planine, iznad doline Nišave, predstavlja upečatljivo mesto koje se lako uočava sa svih ostalih vrhova Suve planine, a i sa drugih planina na jugoistoku Srbije. Podnožje Divne Gorice je pod gustom listopadnom šumom, a područje bliže vrhu je ogoljeno. U blizini Divne Gorice ima i stenovitih formacija, a prevoj Preslap razdvaja vrh Divnu Goricu od vrha Rženac. Između dva potkovičasta grebena – niškog i belopalanačkog, nalazi se udolina.

Divna Gorica je izvanredan vidikovac prema celom grebenu Suve planine, a Bela Palanka se panoramski sa Divne Gorice vidi “kao na dlanu”. Trasa predstojeće akcije, u oba pravca, duga je oko 13 kilometara.

Svi zainteresovani građani Niša, za učešće na ovoj akciji mogu se prijativi vodičima Planinarskog društva “Preslap”, a to su Miroslav Dokman, kontakt telefon: 062/20 59 77 i Milorad Ignjatović, kontakt telefon: 064/67 39 790.

Foto: PD Preslap

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com